Pakistanski premijer traži od Facebooka da zabrani islamofobni sadržaj

Khan se osvrnuo na nedavnu odluku Facebooka da zabrani bilo koji sadržaj koji negira ili narušava holokaust, pozivajući na uspostavljanje slične politike za antiislamske komentare

Pakistanski premijer traži od Facebooka da zabrani islamofobni sadržaj

Pakistanski premijer Imran Khan pisao je Marku Zuckerbergu, izvršnom direktoru Facebooka, tražeći od njega da zabrani islamofobni sadržaj.

U pismu navodi da “rastuća islamofobija” potiče “mržnju, ekstremizam i nasilje … posebno korištenjem društvenih mreža”.

Pismo dolazi nakon što je Khan optužio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za “napad na islam”.

Facebook već ima politiku uklanjanja govora mržnje na svojim platformama.

Govor mržnje definira kao “direktan napad na ljude” na temelju zaštićenih karakteristika, uključujući rasu, etničku pripadnost, nacionalno porijeklo i vjersku pripadnost, kroz “nasilni ili dehumanizirajući govor” ili “štetne stereotipe”.

U pismu koje je objavio na Twitteru, Khan se osvrnuo na nedavnu odluku Facebooka da zabrani bilo koji sadržaj koji negira ili narušava holokaust, pozivajući na uspostavljanje slične politike za antiislamske komentare.

– S obzirom na rašireno zlostavljanje i klevetanje muslimana na platformama društvenih medija, zamolio bih vas da stavite sličnu zabranu islamofobiji i mržnji protiv islama kao što je učinjeno za holokaust – kazao je.

– Poruka mržnje mora biti potpuno zabranjena, a ne da su poruke mržnje prema jednima neprihvatljive, dok su za druge prihvatljive prema drugima – naveo je.

Premijer Pakistana optužio francuskog predsjednika za “napad na islam”, nakon što je Macron odao počast francuskom učitelju koji je ubijen poslije prikazivanja crtanih filmova poslanika Muhameda.

Macron je izjavio da je učitelj “ubijen jer islamisti žele našu budućnost”, ali Francuska se “neće odreći naših crtića”.

U tweetu je Khan odgovorio: “Žalosno je što je Macron odlučio poticati islamofobiju napadajući islam, a ne teroriste koji vrše nasilje.”

Trgovine u nekoliko bliskoistočnih zemalja također su bojkotirale kupovinu francuske robe kao protest zbog Macronove obrane prava na prikazivanje crtića poslanika Muhameda.

Ovo nije prvi put da Pakistan traži od Facebooka da pomogne u istraživanju sadržaja na svojoj web stranici.

Prethodnik Khana Nawaz Sharif 2017. godine, pozvao je giganta društvenih mreža da istraži “bogohulni sadržaj”. U prošlosti su se optužbe za bogohuljenje kretale od prikaza poslanika Muhameda do neprimjerenih referenci na Kuran.

Izvor: BBC

About The Author