Kantonalna inspekcija najavila provjeru poslovanja magazina Žurnal

Iz Žurnala tvrde da pouzdano znaju da se radi o još jednom pokušaju diskreditacije tog medija

Kantonalna inspekcija najavila provjeru poslovanja magazina Žurnal

Online magazin Žurnal Magazin započeo je novu godinu s novim pritiscima, objavio je taj medij, nakon što je najavljeno da će njihovu redakciju posjetiti Kantonalna inspekcija kako bi provjerili njihovo poslovanje.

Prema saznanjima tog online medija, inspektori postupaju na osnovu anonimne prijave potpisane kao ‘građanin/saradnik’, ali u njoj nema predočenih indicija ili dokaza, navedene su samo navodne sumnje u nezakonito poslovanje

– Ako postoji minimum sumnje, neka se sve provjeri. Ako postoji bilo šta mutno neka se sve pretrese dok se to ne iznese na vidjelo. Treba stati ukraj svakom nezakonitom poslovanju – smatraju.

Dodaju, međutim, da njihovo poslovanje redovno i detaljno provjeravaju ovlaštene revizorske kuće, koje nikada nisu pronašle nepravilnosti zbog čega su i odbacili sve navode iz prijave, iznoseći stav da će ih odbaciti i Kantonalna inspekcija.

Tvrde da pouzdano znaju da se radi o još jednom pokušaju diskreditacije Žurnala jer su izvjesno vrijeme uočili zanimljive aktivnosti na društvenim mrežama, na profilima stranačkih aktivista poznatih po odbrani aktera afere “Respiratori” i vlasnika lažnih diploma.

– U posljednje vrijeme pozivali su građane da protiv naše redakcije šalju prijave inspekcijskim organima. U svojim pozivima na borbu protiv Žurnala, oni nisu navodili za šta nas konkretno optužuju, nego su upućivali građane da je dovoljno napisati “sumnjivo poslovanje” – pojašnjavaju.

U narednoj fazi njihovog plana, odgovarajući mediji dobit će informaciju o ulasku inspekcije u Žurnal, a već su spremni i prigodni komentatori koji će pokrenuti hajku na društvenim mrežama. Na taj način, nadaju se, bit će uspješno izvršena diskreditacija još jednog medija koji im stoji na putu.

Ista anonimna ceduljica poslana je i Tužilaštvu Kantona Sarajevo, što je također, tvrde, pokušaj kriminalizacije Žurnala. Dodaju da je to način da se skrene pažnja s kriminalaca.

Redakcija navodi da su već izdržali veliki broj prijetnji i fizičkih napada za koje još nikada niko nije odgovarao. Neki su oslobođeni optužbe, a za neke nije utvrđeno od koga su dolazili. Za primjer su naveli otimanje opreme njihovom fotografu, poslane prijeteće fotografije sa snajperom, događaj kada im je poštar donio dio bombe, a bilo je i prijetnji silovanjem.

Kada se smanjio intenzitet prijetnji pojačao se val različitih tužbi. Iz iste kancelarije dobijali su po desetak tužbi, zbog istog teksta na različitim sudovima tužili su ih uvrijeđeni članovi mnogočlane porodice.

– Cilj ovih tužbi je, naravno, da se uplaše novinari, redakcija izmori i finansijski uništi, što je već oprobani metod kojim su ubijani mediji u BiH i regionu – navode iz Žurnala.

Nedavno su bili izloženi i izuzetno jakom hakerskom napadu koji je danima trajao. IT eksperti rekli su da ne pamte takav intenzitet, te pojasnili da je takav napad izuzetno skup, radi se poslu koji se naplaćuje stotinama hiljada KM, ako ga rade unajmljeni hakeri.

Izvor: zurnal.info

About The Author