BHT1 I FTV: Zašto su nam bitni dopisnici iz unutrašnjosti?

Sve pohvale tim vrijednim ljudima, bez kojih je nacionalni javni servis nezamisliv. Oni su jedan od razloga zašto su javne televizije u prednosti u odnosu na druge medije

BHT1 I FTV: Zašto su nam bitni dopisnici iz unutrašnjosti?

BHT1: Važno je vijesti obraditi odmah

  1. – 26. oktobar 2020.

TEMATSKI O EPIDEMIJI: Epidemiološka situacija je sve lošija, a mediji su opet na nimalo lakom zadatku da donesu provjerene i pouzdane informacije. BHT1 je tokom cijele sedmice otvarao Dnevnik 2 posljednjim statističkim presjekom, akcentirajući koliko je dramatično stanje. Urednica Blažica Krišto pristupila je vijestima u nedjelju tematski, pa su gledatelji mogli saznati stanje na terenu po kantonima. Gdje nedostaju testovi, a gdje su bolnički kapaciteti pred pucanjem? Nevjerovatnim se čini podatak da je Kanton Sarajevo i dalje bez ministra zdravlja. Urednica Krišto je dobro izbalansirala sadržaj, pa je ukazala i na propuste zdravstvenih vlasti, ali i na neodgovorno ponašanje građana. U nekim klubovima i restoranima širom zemlje prave se derneci i žurke kao da je 2019. godina. I na kraju, nimalo manje bitno, tematski pristup je obradio i socijalno-ekonomske posljedice. Kome nije jasno zašto ne idemo u novo zatvaranje mogao je to shvatiti iz priloga u kojem se procjenjuje koliko smo već osiromašili zbog posljedica epidemije.

ZAŠTO JE BITAN MOMENTUM? Urednica Željana Mehmedika u srijedu donosi kratku vijest da je Nenad Nešić, lider DNS-a i bivši direktor Puteva RS, saslušan u Upravi kriminalističke policije po nalogu okružnog tužioca, zbog sumnji na zloupotrebe položaja u provođenju javnih nabavki. Urednica je tu stavila tačku. Nova korupcionaška afera u svakoj zemlji bi odjeknula kao bomba. Kod nas se valjda smatra da je to redovna pojava, pa je teže dobiti efekat udarne vijesti. No, šta je neobično? Neobično je to što urednica nije iskoristila momentum i naglasila da Nešićevo saslušanje dolazi tik nakon što se DNS razišao sa starijim koalicionim partnerom SNSD-om. Ruka zakona odjednom je postala nevjerovatno efikasna, a svega nekoliko dana nakon oštrih riječi Milorada Dodika o dojučerašnjim saveznicima izoštrili su se i sudovi tužilaca i policije. BHT1 to nije osvijetlio na dan kada je Nešić saslušan, a kada bi to bilo i najefektnije.

Sutradan, kada su Dodik i Nešić održali sastanak zatvoren za javnost, novinarka Mirela Savić potrudila se da priču obradi višestrano i da propita da li je saslušanje odmazda. Upravo to je potvrdio urednik portala Capital Siniša Vukelić, koji je podsjetio da mediji godinama pišu o Nešićevim nezakonitim radnjama, ali da je tek politički razlaz „osvijestio“ istražne organe. Ostaje šteta što urednici nisu prepoznali značaj vijesti, i što je nisu smjelije obradili preispitujući rad tužilaca koji rade po principu povoljnog političkog trenutka. Nažalost, urednici nisu poštovali jedan drugi aspekt – onaj medijski koji nalaže da se neke vijesti obrade odmah i iz svih uglova. Vijest da se jedno lice saslušava po napuštanju političkog saveza je previše providna čak i za naše prilike, i kao takva mora biti obrađena odmah.

OCJENA: 6

FTV: Epidemija u fokusu– 26. oktobar 2020.

KO SNOSI NAJVEĆI TERET? Slično kao BHT1, i FTV je tokom cijele sedmice pratio dešavanja oko epidemije. Nađa Ridžić je u četvrtak prenijela iskustva osoblja bolnica u Novoj Bili i Travniku, gdje je veliki broj zdravstvenih radnika zaražen. Ključno pitanje u nedjelju je bilo da li imamo dovoljno bolničkih kapaciteta. U nekim medijima se pojavila informacija da su svi kapaciteti popunjeni. FTV (Amra Zaklan) je ispitao stvar, utvrdio da su kapaciteti pred punjenjem, ali da se u Kantonu Sarajevo borbe vode između Opšte bolnice i Kliničkog centra oko toga ko snosi najveći teret krize. Dobro je da se javni mediji ne upuštaju u senzacionalizam i širenje panike, i da se prilozi prave na odmjeren način uz provjeru svih informacija.

TORTURA HRVATSKE POLICIJE: Jedna od udarnih priča Dnevnika 2 u srijedu je priča o torturi hrvatskih policajaca nad migrantima koji su nastanjeni u Krajini. Reporterka Enesa Hrustanović prenijela je svjedočanstva pretučenih migranata, ali i potvrde ljekara koji su ih pregledali u našoj zemlji. Svjetski mediji takođe pišu o hrvatskoj policiji koja zlostavlja migrante. Fotografije pretučenih su uznemirujuće, ali su morale biti prikazane da se prikaže sav užas kroz koji prolaze ovi ljudi. FTV je prenio da iz hrvatskog MUP-a odbacuju optužbe, pa je tako ispoštovao i pravilo o dvije strane.

U ČEMU JE RAZLIKA? FTV nije donio veći prilog o saslušanju Nenada Nešića sredinom sedmice, ali je u prenošenju vijesti naglašeno da je lider DNS-a saslušan svega pet dana nakon napuštanja koalicije (Sanjin Bećiragić). To dovoljno govori samo za sebe. I u tome je najveća razlika između BHT1 i FTV-a. Tamo gdje prvi samo prenesu agencijsku vijest, drugi ukažu na kontekst i značaj vijesti, i kada ne grade veću priču.

SELO GORI, PREDSJEDNIŠTVO SE SJEĆA 90-ih: Nove Dodikove prijetnje raspadom zemlje ispraćene su prilogom u kojem su se svi članovi Predsjedništva oglasili. I dok je Šefik Džaferović umjerenim tonom upozorio koliko su to opasne poruke, Željko Komšić je uzvratio prijetnjom da će oni koji prijete disolucijom proći gore nego ‘95 godine. Urednica Nevzeta Koljenović s pravom je negativno intonirala Dodikove izjave, ali ni lider DF-a se nije proslavio evociranjem decenije koja se koristi kao moneta za potkusurivanje, dolijevajući ulje na vatru. (Po)ratni politički rječnik, u danima kada živimo ekonomsku i zdravstvenu krizu bez presedana, izgleda promašeno i takvim ga treba i predstaviti.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA: Oba medija profesionalno i odgovorno pokrivaju vijesti o epidemiji, ne povodeći se za žutilom ili bombastičnim naslovima. Urednici su se trudili da vijesti o nedostatku kadra ili kreveta propitaju i da prenesu pravo stanje stvari. Jedan od razloga zašto su javne televizije u prednosti u odnosu na druge medije su dopisnici iz unutrašnjosti. Spomenimo samo neke od njih. Enesa Hrustanović, Nađa Ridžić, Haris Domazet i drugi su novinari koji profesionalno, predano i znalački rade svoj posao i zbog njih FTV i BHT1 nisu gradske televizije koje se obraćaju Sarajevu i Banjaluci, već su nacionalni mediji koji pokrivaju cijelu zemlju. Oni su zaslužni da s lica mjesta dobijemo priče o epidemiji i gorućim pitanjima ne samo iz najvećih gradova već i iz Nove Bile, Travnika, Velike Kladuše… Sve pohvale ovim vrijednim ljudima, bez kojih je nacionalni javni servis nezamisliv. Političari su i u sedmici iza nas bili u drugom planu, pa je Dnevnik 2 odmah izgledao smislenije.

About The Author

Plus sedmice


BHT1
Izvještavanje o epidemiji. Odgovorno, zrelo i tematski.

FTV
Vijesti o epidemiji se pokrivaju svestrano i detaljno.

Minus sedmice


BHT1
Saslušanje Nenada Nešića zahtijevalo je ozbiljniji urednički pristup.

FTV
Prilog Dejana Kožula o usponu i padu Ivice Dačića bio je nedorečen i površan. Šta zaista znači Dačićevo udaljenje iz Vlade? Čekaju li Srbiju novi izbori? Naša publika više očekuje od političkih priloga iz regiona.