RTRS I BNTV: Važan zaokret Javnog servisa

Plus nedjelje

RTRS
Kako izgleda život pored minskih polja, gledaoci su se mogli uvjeriti kroz svjedočanstva građana koji žive tik uz njih. Istovremeno je ukazano i na porazan podatak da je u BiH i 23 godine od okončanja rata pod minama hiljadu kvadratnih kilometara.
BNTV
Kontinuirano izvještavanje o protestima građana Banje Luke, ali i nekoliko drugih gradova u bh. entitetu RS, koji traže istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, te ukazivanje na kontroverzne policijske izvještaje u vezi s istragom ovog slučaja. Novinarka Danina Milaković napravila je hronologiju dešavanja, podsjetivši javnost na sve njegove aspekte.

Minus nedjelje

RTRS
Izvještaj o krivičnoj prijavi koju je grupa bh. građana podnijela protiv Ružice Jukić, potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, zbog osnovane sumnje da je nezakonito utjecala na izbor sudija, tužilaca i članova VSTV-a. U svom odgovoru, Jukić je iznijela niz teških optužbi na račun rada bivše predsjednice Suda BiH, pojedinih političara i ambasadora akreditovanih u BiH. Novinar se nije potrudio dobiti dodatna pojašnjenja iznesenih optužbi.
BNTV
U Dnevniku emitovanom sedmog aprila ponovo se našao izvještaj o zdravstvenom stanju bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal nepravosnažno osudio za ratne zločine, uključujući i zločin genocida. Fascinacija Mladićem i dalje se nastavlja, uz potpuno zanemarivanje svih djela koja su mu u presudi stavljena na teret.

RTRS I BNTV: Važan zaokret Javnog servisa

RTRS je napravio veliko iznenađenje, otklonivši u određenom broju priloga dosadašnje nedostatke. Da li će ovaj zaokret potrajati?

 

RTRS: Vidljiv napredak

2. – 8. april 2018.

POZITIVNI POMACI: Da li je na uređivačku politiku Dnevnika 2 Javnog RTV servisa RS-a utjecao izvještaj Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) koji je, s upozorenjem o kršenju profesionalnih standarda izvještavnja javnih emitera, upućen predsjedniku Narodne skupštine RS, tek, u nedjelji iza nas zabilježili smo pozitivne pomake u pogledu ponuđenih sadržaja.

Nakon niza mjeseci, osim političara, ponovo uglavnom vladajućeg SNSD-a, znatan prostor dodijeljen je i onim temama koje su od daleko većeg interesa za građane.

OBJEKTIVNO O ŽELJEZNICAMA: Iz Dnevnika emitovanog trećeg aprila izdvajamo izvještaj o debati predstavnika sindikata u kojoj se govorilo o restrukturiranju Željeznica RS te izmjenama Zakona o štrajku. Novinar Mladen Vujić prenio je stavove sindikalnih vođa o ovim pitanjima, ali i poslovodstva ŽRS-a koje nije htjelo komentarisati primjedbe radnika.

Temom sindikata i izmjena Zakona o štrajku bavila se novinarka Dragana Todorović i u Dnevniku četvrtog aprila, u prilogu o javnoj raspravi koju je organizirala Vlada RS. Iako je pokazala neznanje, ili površnost, kad je riječ o sindikatima koji djeluju u ovom bh. entitetu, gledaoci su u konačnici imali priliku upoznati ovaj, za radnike jedan od ključnih zakona, ali i čuti stavove poslodavaca, sindikata i Vlade.

I OPET RADNICI: Radnici su svoje mjesto našli i u izvještaju koji se bavio povećanjem broja onih koji se uz radni odnos bave i prijavljenim, dopunskim radom. Dobro ukazano da motiv nije samo sticanje više novca, nego i male plate zbog kojih se ljudi odlučuju na dopunski rad.

SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Branka Kusmuk obradila je temu u vezi sa sve većim brojem građana koji pravdu traže pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Osim podataka o broju apelanata, donijela je i podatke o tome koliko je dosad BiH isplatila ili mora isplatiti odšteta građanima po tom osnovu, ali i objasnila način na koji se apelacija pokreće. Za sugovornike je imala advokata koji se bavi ovim slučajevima te jednog od sudija Suda za ljudska prava.

Izdvojeno

Branka Kusmuk je u nedjelji iza nas pokazala kako, kao malo ko, može praviti oscilacije kada su u pitanju postulati izvještavanja. Od profesionalno urađenog, već spomenutog izvještaja o apelantima iz naše zemlje pred evropskim Sudom za ljudska prava, preko korektnog izvještaja koji je otvorio pitanje postaje li BiH nova balkanska migrantska ruta, do vraćanja starim navikama komentarisanja. Tako je u potpunoj sjeni opaski o “nacionalno osviještenom direktoru” ili “briljantnom američkom studentu” ostala suština izvještaja da je Zavod za statistiku Federacije BiH, koristeći podatke iz posljednjeg popisa stanovništva, nezakonito građanima izdavao potvrde o nacionalnoj pripadnosti.

Ocjena: 4

BNTV: Samo da nije Mladića

2. – 8. april 2018.

ODNOS POLITIKE PREMA GRAĐANIMA: Bez i riječi o političarima, potpisujući kao urednica Dnevnik drugog aprila, Suzana Rađen Todorić ukazala je kako se politika odnosi prema građanima i njihovim pravima.

SMRT DAVIDA DRAGIČEVIĆA: Udarne minute bile su posvećene nastavku protesta građana Banje Luke, ali i nekoliko drugih gradova u RS-u te Distriktu Brčko. Oni nepokolebljivo traže istinu o okolnostima smrti Davida Dragičevića. Ukazano je i na nedosljednost u izjavama predstavnika policije RS-a, koji još više kompromitiraju ovaj slučaj.

BEZBJEDNOSNO STANJE: Nerazriješene okolnosti smrti ovog mladića te zolja ispaljena na jedan poslovni objekt u Banjoj Luci bili su povod i za otvaranje pitanja o bezbjednosnom stanju u najvećem gradu RS-a. U izvještaju je ukazano na način na koji policija ovaj problem relativizuje, za razliku od građana (anketa) koji itekako izražavaju zabrinutost za vlastitu sigurnost.

NELEGALNE RADNJE: Iz istog Dnevnika izdvajamo i prilog o nastavku političko-pravosudne sage u slučaju spora Željka Vulića i kompanije Grand Trade. Ukazano je na to kako se resorno ministarstvo urbanizma nipodaštavajuće odnosi prema sudskim odlukama i nastavlja istrajavati u nelegalnim radnjama u vezi s oduzimanjem zemljišta porodici Vulić u korist lokalnog tajkuna i njegove kompanije.

Nastavljajući da se bavi temom načina trošenja javnog novca za rad predstavništava RS-a u inostranstvu, Danina Milaković javnosti je predstavila podatak da je za te namjene u posljednjih šest godina izdvojeno 25 miliona konvertibilnih maraka. I poraznu činjenicu da RS zauzvrat, u ekonomskom smislu, nije dobila gotovo ništa.

RADNICI I NJIHOVA PRAVA: O radnicima i nastojanjima vlasti da umanji nivo njihovih prava, gledaoci su upoznati kroz izvještaj o stavovima sindikata koji su izrazili i nezadovoljstvo i zabrinutost zbog najavljenih izmjena Zakona o štrajku. Ukazano je na to da će štrajk kao temeljni i najstariji vid radničke borbe biti potpuno obesmišljen ukoliko ovaj zakon bude usvojen.

A kako izgleda kada politika umiješa prste u struku, u svom izvještaju gledaocima je predstavila Slađana Jašarević. Riječ je o protestima zaposlenih u Domu zdravlja Istočno Sarajevo koji su ukazali da nekompetentan menadžment nanosi štetu poslovanju ove zdravstvene ustanove.

PRIJAVE GRAĐANA: Javna preduzeća RS, pogotovo Elektroprivreda, ali i ona iz oblasti pružanja komunalnih usluga postala su meta sve većeg broja prijava građana inspekcijskim službama. Tatjana Lukić je u izvještaju o ovoj temi navela, uz potvrde inspektorata, niz primjera kako se građanima ispostavljaju računi za usluge ili potrošnju koju nisu ostvarili, a što je u svim slučajevima i dokazano. Anketa je pak donijela i porazan primjer da je nemali broj onih koji nisu svjesni da se s takvim nezakonitostima mogu suprotstaviti legalnim sredstvima.

Ocjena: 7

 

Komparativna analiza

Nedjelja iza nas donijela je značajan pomak u načinu izvještavanja u dnevnicima RTRS-a. Daleko manje politike i navodnih afera, a znatno više životnih tema obilježilo je sadržaje emitovanih dnevnika. BNTV je istovremeno ostao dosljedan stavljanju građana i njihovih interesa u prvi plan. U konačnici, obje medijske kuće ponudile su javnosti daleko interesantnije sadržaje.

About The Author