Facebook izbrisao Trumpovu objavu u kojoj tvrdi da je koronavirus manje opasan od gripe

Ovo je drugi put da je Facebook izbrisao objavu predsjednika Trumpa, Twitter je češće intervenirao brisanjima i upozorenjima

Facebook izbrisao Trumpovu objavu u kojoj tvrdi da je koronavirus manje opasan od gripe

Facebook je izbrisao objavu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u kojoj lažno tvrdi da je koronavirus manje opasan od gripe.

Napisao je da su SAD “naučile živjeti sa sezonom gripe, baš kao što se uči živjeti s Covidom, u većini populacija daleko manje smrtonosnim virusom“.

Donald Trump se nalazi u Bijeloj kući nakon trodnevnog bolničkog liječenja zbog zaraze koronavirusom.

Facebook je saopćio da su postom prekršena pravila vezana za dezinformacije o koronavirusu.

– Uklanjamo netačne informacije o bolesti Covid-19 i uklonili smo ovu objavu – rekao je Andy Stone iz kompanije Facebook.

Twitter je identičan Trumpov post sakrio iza upozorenja o “širenju obmanjujućih i potencijalno štetnih informacija”, ali ga je moguće otvoriti.

Tačna stopa smrtnosti za Covid-19 nije poznata, ali smatra se da je znatno veća od većine sojeva gripe, prema Univerzitetu Johns Hopkins.

Ovo je referenca na zakon koji kaže da društvene mreže nisu odgovorne za sadržaj koji objavljuju njihovi korisnici. No, omogućuje im uklanjanje sadržaja za koji smatraju da je uvredljiv, uznemiravajući ili nasilan.

Ovo je drugi put da je Facebook izbrisao objavu predsjednika Trumpa. Twitter je češće intervenirao brisanjima i upozorenjima.

Obje društvene mreže obećale su se boriti protiv potencijalno opasnih dezinformacija o koronavirusu, ali je Trump osporio ono što firme smatraju uredujućim tekstovima.

Prošle sedmice američki Komitet za trgovinu Senata izdao je poziv za šefove Facebooka, Twittera i Googlea da dodatno ispitaju tu stvar.

Porastao je pritisak na Facebook i Twitter da učine više o pitanju pogrešnih informacija o pandemiji, ali i o izborima u SAD-u.

Uprkos tome, Trumpovi komentari o gripi – i oni jučer koji su govorili “Ne bojte se Covida” – već su počeli poticati teorije zavjere na mreži.

Objave u Facebook grupama koje se podržavaju Trumpa i protive se nošenju maski podijelile su komentare da pandemija nije stvarna ili nije previše ozbiljna. Također su ga koristili da ohrabre druge da ne slijede zdravstvene upute poput nošenja maske ili socijalnog distanciranja.

Na početku pandemije, BBC je istraživao koju cijenu ljudi plaćaju zbog dezinformacija, uključujući i one koji su se ozbiljno razboljeli jer su ih objave na društvenim mrežama dovele do sumnje u stvarnost ili ozbiljnost pandemije i zanemarivanja savjeta.

Izražena je nada da bi bolji odgovor društvenih medija mogao smanjiti rizik da se to dogodi, ali to bi moglo utjecati na one koji su možda već bili izloženi tim dezinformacijama.

Sve su oči biti uprte u web stranice društvenih mreža kako bi se vidjelo primjenjuju li ovaj pristup rješavanju dezinformacija o koronavirusu, političkim i drugim postovima posebno one koje pišu američki kandidati za izbore kako se bliži dan izbora.

Izvor: BBC/Klix

About The Author