Bjelorusija osudila na 12 godina zatvora urednicu i direktoricu portala Tut.by

Sudski postupak je povezan s masovnim protestima koji su izbili protiv Lukašenka nakon izbora 2020. godine

Bjelorusija osudila na 12 godina zatvora urednicu i direktoricu portala Tut.by

Bjelorusija je izrekla duge zatvorske kazne višem osoblju najveće nezavisne novinske stranice u zemlji, koja je bila prisiljena zatvoriti se nakon historijskih demonstracija protiv moćnika Aleksandra Lukašenka.

Ove presude su najnovije u obračunu protiv novinara, opozicionara i aktivista koji su osporili Lukašenkovu tvrdnju da je osvojio šesti predsjednički mandat 2020. godine.

Sud u Minsku osudio je glavnu urednicu portala Tut.by Marinu Zolotovu (45) i generalnu direktoricu Ljudmilu Čekinu (54) na 12 godina zatvora.

Suočile su se s nizom optužbi, uključujući utaju poreza, za koju kritičari kažu da se redovno koristi kao izgovor za ušutkavanje neslaganja, i “poticanje na mržnju”.

Opoziciona čelnica u egzilu Svetlana Tikhanovskaya, za koju Lukašenkovi kritičari kažu da je pobijedila na predsjedničkim izborima, osudila je duge zatvorske kazne, navodeći da su to pokušaju režima da uguši nezavisno novinarstvo u zemlji.

Organizacija za nadzor medija Reporteri bez granica (RSF) pozvali su Bjelorusiju da ih oslobodi, navodeći da su ogorčen ovom nepravednom kaznom, koja je Lukašenkova osveta onima koji informiraju stanovništvo, dok je Bjelorusko udruženje novinara osudilo presudu kao “okrutnu osvetu za istinu”.

Sudski postupak je povezan s masovnim protestima koji su izbili protiv Lukašenka nakon glasanja u augustu 2020. godine i brutalnim obračunom koji je potaknuo protiv kritičara njegove gotovo 30-godišnje vladavine.

Ranije ovog mjeseca Bjelorusija je izrekla 10-godišnju zatvorsku kaznu dobitniku Nobelove nagrade i aktivisti za ljudska prava Alešu Bialiatskom, što je izazvalo međunarodni bijes.

Hiljade ljudi privedeni su tokom skupova protiv Lukašenka, stotine su tvrdile da su u pritvoru maltretirani, a gotovo svi opozicionih predstavnici od tada su prognani ili zatvoreni.

Represija se proširila i na novinare. U napadu na njih, uredi Tut.byja su pretreseni, a medijska grupa je 2022. godine proglašena “ekstremističkom organizacijom” i zatvorena. Zolotova i Chekina privedene su u maju 2021. godine zajedno s desetak kolega. Pretreseni su i njihovi domovi.

Izvor: AFP

About The Author