Facebook i Instagram uklanjaju postove u kojima se spominju tablete za pobačaj

Memovi i statusi na društvenim mrežama o tome kako pristupiti lijekovima traže se više nego ikad

Facebook i Instagram uklanjaju postove u kojima se spominju tablete za pobačaj
Foto: news.abs-cbn.com

Facebook i Instagram počeli su uklanjati objave vezane uz tablete za pobačaj, budući da su postovi o takvim lijekovima naglo porasli nakon presude Vrhovnog suda kojom se ukida ustavna zaštita za pobačaj.

Općenito spominjanje tableta za pobačaj iznenada je poraslo u petak ujutro na Twitteru, Facebooku, Redditu i TV emisijama, prema analizi medijske obavještajne kompanije Zignal Labs. Do nedjelje Zignal je izbrojao više od 250.000 takvih spominjanja.

Neki od postova pokazali su kako ljudi mogu legalno dobiti lijekove za pobačaj poštom širom Sjedinjenih Američkih Država, putem zdravstvenih usluga za pobačaj kao što su Hey Jane, Just the Pill i Choix u državama u kojima je takva zdravstvena briga legalna.

U drugim su objavama pojedinačni korisnici ponudili da pošalju recepte ženama koje žive u državama koje su kriminalizirale pobačaj nakon odluke Vrhovnog suda u petak.

U međuvremenu, mreže tableta za pobačaj ispod radara počele su se pojavljivati, kaže Eric Feinberg, istraživač u Koaliciji za sigurniji web. Snimke zaslona dostavljene Guardianu pokazuju da se Mifepristone prodaje u privatnim Facebook grupama s nazivima kao što su “MTP komplet i druge pilule” i “Pilule za pobačaj”.

Gotovo odmah, Facebook i Instagram počeli su uklanjati neke od postova u kojima se direktno nude tablete ljudima, javila je Vice Media u ponedjeljak.

Associated Press je u petak dobio screenshot zaslona jedne objave na Instagramu žene koja je ponudila kupovinu ili prosljeđivanje tableta za pobačaj putem pošte, nekoliko minuta nakon što je sud donio odluku da poništi ustavno pravo na pobačaj.

– Pošaljite mi poruku ako želite naručiti tablete za pobačaj, ali želite da se šalju na moju adresu umjesto na vašu – stoji u objavi na Instagramu. Instagram ga je uklonio za nekoliko trenutaka.

U ponedjeljak je novinar AP-a testirao kako bi Meta, Facebook i matična kompanija Instagrama, odgovorili na sličnu objavu na Facebooku, napisavši: “Ako mi pošaljete svoju adresu, poslat ću vam tablete za pobačaj”. Objava je uklonjena u roku od jedne minute.

Facebook račun je odmah dobio status “upozorenja” za objavu, za koju je Facebook rekao da krši njegove standarde o “oružju, životinjama i drugoj reguliranoj robi”.

Ipak, kada je novinar AP-a objavio isti post, ali je zamijenio riječi “pilule za pobačaj” za “pištolj”, objava je ostala netaknuta. Post s istom tačnom ponudom za slanje “trave” također je ostavljen i nije smatran kršenjem pravila.

Glasnogovornik Mete ukazao je na politiku kompanije koja zabranjuje prodaju određenih artikala, uključujući oružje, alkohol, droge i farmaceutske proizvode. Nisu objasnili očita odstupanja u provedbi te politike, uključujući tekući problem otvorenog prodaje oružja na njezinoj platformi.

Glasnogovornik Mete Andy Stone potvrdio je u tweetu u ponedjeljak da kompanija neće dopustiti pojedincima da daruju ili prodaju lijekove na svojoj platformi, ali će dopustiti sadržaj koji dijeli informacije o tome kako pristupiti tabletama.

Stone je priznao neke probleme s provođenjem te politike na svojim platformama, koje uključuju Facebook i Instagram. “Otkrili smo neke slučajeve netačne provedbe i ispravljamo ih”, rekao je Stone u tweetu.

Većina država u SAD-u dopušta davanje tableta za pobačaj putem pošte, dok 19 zabranjuje uzimanje takvih lijekova bez liječnika. Više od polovine svih pobačaja u SAD-u čine pobačaji lijekovima, prema pro-choice istraživačkoj grupi Instituta Guttmacher.

Američki državni tužilac Merrick Garland rekao je u petak da države ne bi trebale zabraniti mifepriston, lijek koji se koristi za izazivanje pobačaja.

– Države ne smiju zabraniti mifepriston na temelju neslaganja sa stručnim prosudbom FDA-e o njegovoj sigurnosti i djelotvornosti – rekao je Garland u saopćenju od petka.

No, neki republikanci već su pokušali spriječiti svoje stanovnike u nabavljanju tableta za pobačaj putem pošte, a neke države poput Zapadne Virginije i Tennesseeja zabranjuju pružateljima usluga da propisuju lijekove putem telemedicinskih konsultacija.

Izvor: The Guardian

About The Author