Vijeće Evrope: Sigurnost novinara u Srbiji ozbiljan razlog za brigu

Zvanični podaci nadležnih institucija u Srbiji u periodu od 2020. do 2022. godine registrirali su 32 fizička i 41 verbalan napad na novinare

Vijeće Evrope: Sigurnost novinara u Srbiji ozbiljan razlog za brigu

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović napustila je sredinom marta ove godine Beograd smatrajući da “sigurnost novinara predstavlja ozbiljan razlog za brigu”.

Kako Mijatović navodi u izvještaju nedavno objavljenom na internet stranici Vijeća Evrope, ona je tokom posjete Beogradu saznala da medijski radnici svoje okruženje doživljavaju kao toksično, te da su nezavisni novinari konstantno označeni kao izdajnici i državni neprijatelji.

– Ovakve kvalifikacije dolaze od javnih zvaničnika, a onda se takve poruke umnožavaju putem tabloida ili na lažnim profilima na društvenim mrežama. Radi se o orkestriranim kampanjama, čiji je cilj zastrašivanje novinara – navodi se u izvještaju Vijeća Evrope u dijelu koji se bavi slobodom medija.

U izvještaju se konstatira stav organizacija koje prate medije da su ponovljene kampanje klevetanja ohrabrile i legitimirale zastrašivanje novinara.

Kao ilustracija, u izvještaju se navode slučajevi napada na redakciju lista Danas, uključujući i onaj iz novembra prošle godine kada je redakciji bilo dodijeljeno policijsko osiguranje.

Također, napominju se prijetnje smrću novinarkama Jeleni Obućini i Brankici Stanković, fizički napad na reportera Foneta Marka Dragoslavića, zastrašivanje dopisnika N1 Milana Nikića, kao i prijetnje autorima podcasta “Dobar, loš, zao” Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu.

Mijatović u izvještaju navodi da su zvanični podaci nadležnih institucija u Srbiji u periodu od 2020. do 2022. godine registrirali 32 fizička i 41 verbalan napad na novinare. Optužnica je podignuta u 23, a nalog za pokretanje prekršajnog postupka u 13 slučajeva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je, opet, u istom periodu prepoznalo 47 slučaja fizičkih i 129 slučajeva verbalnih napada, kao 276 slučajeva pritisaka na novinare. Komesarka je primijetila i da se nakon tragičnih masovnih ubistava u Srbiji pritisak na nezavisne medije intenzivirao.

Kao pozitivne primjere reakcije nadležnih institucija na napade na novinare, navela je prvostepenu presudu za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, kao i pravosnažnu presudu lokalnom biznismenu zbog prijetnji redakciji vranjanskog OK radija.

U izvještaju se podsjeća da su tri ubistva novinara i dalje bez epiloga, te da se samo u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije očekuje da Apelacioni sud izrekne pravosnažnu presudu.

Komentirajući navode izvještaja, Ivana Stevanović izvršna direktorica Slavko Ćuruvija Fondacije ističe da je važno da se iznova konstatira stanje stvari u medijskoj sferi i pored toga što efekti tih izvještaja nisu kakve bi željeli.

– Uskoro se očekuje i izvještaj specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih nacija za slobodu govora. U svakom slučaju, što je više “međunarodnih očiju” upereno u našu zemlju i situaciju sa medijima, to su veće šanse da jednom dođe i do opipljivih promjena. Što više izvještaja konstatira slično stanje stvari, povećava se i pritisak na predstavnike vlasti da nešto promijeni – ističe Stevanović.

Izvor: Danas

About The Author