Mediji u Meksiku objavili sliku tijela brutalno ubijene žene

Objava izazvala bijes aktivista u zemlji koji su posljednjih mjeseci izlazili na ulice tražeći promjenu načina postupanja i prijavljivanja slučajeva nasilja nad ženama

Mediji u Meksiku objavili sliku tijela brutalno ubijene žene
Foto: Justine Camacho / Unsplash

Brutalno ubistvo 25-ogodišnje žene u Meksiku izazvalo je bijes i potaknulo pozive na promjenu zakona u zemlji, nakon što je nekoliko medijskih kuća na svojim naslovnicama objavilo fotografiju izobličenog tijela žrtve.

Vlasti su objavile da su policajci u kući u Mexico Cityju pronašli beživotno tijelo Ingrid Escamille. Počinjeno ubistvo je brutalno jer je sa žrtve skinuta koža i uklonjeni su joj neki organi, a u pitanju je najnoviji incident u nizu nasilnih zločina nad ženama u Meksiku.

Na mjestu događaja bio je i 46-ogodišnji muškarac prekriven mrljama krvi koji je uhapšen, a nakon toga pojavile su se fotografije i video snimci na kojima se vidi muškarac koji je očito priznao da je izbo ženu nakon žestoke svađe u kojoj mu je ona prijetila da će ga ubiti. Kako bi uklonio dokaze, navodno, je ogulio kožu s njenog tijela.

Gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum kazala je da će tužitelji tražiti maksimalnu kaznu protiv počinitelja, za kojeg je policija kaže da je suprug ubijene žene.

– Femicide je apsolutno teški zločin. Strašno je kad mržnja dosegne krajnosti kao u slučaju Ingrid Escamilla – napisala je Sheinbaum na Twitteru.

No ogorčenje zbog groznog slučaja eskaliralo je nakon što su lokalni tabloidi i Internet mediji objavili fotografije tijela žrtve. Jedan od medija, Pasala, objavio je fotografije na naslovnici, uz naslov “Kriv je Cupid”.

Ta objava izazvala je bijes aktivista u zemlji koji su posljednjih mjeseci izlazili na ulice tražeći promjenu načina postupanja i prijavljivanja slučajeva nasilja nad ženama, a meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador kritički je reagirao na objave medija.

Tužiteljstvo Mexico Citya u međuvremenu istražuje državne službenike zbog utvrđivanja odgovornosti osoba za propuste jer su fotografije žrtve procurile u javnost.

U Meksiku je u posljednjih godina porastao broj femicida (ubistvo žena zbog spola). U 2019. godini prijavljeno je 1.006 slučajeva, u usporedbi s 912 godinu ranije.

– No, distribucija slika krivičnih djela predstavlja oblik zagovaranja kriminala koji uključuje senzacionalizam, zlobnost, podsmijeh i morbiditet, izaziva revictimizaciju, banalizira nasilje i prijeti dostojanstvu, privatnosti i identitetu žrtava i njihovih porodica – naveli su iz Nacionalnog instituta za žene, pozivajući medijske organizacije da se ponašaju u skladu s etičkim propisima.

Mnogi su na društvenim mrežama objavili fotografije žive Escamile u pokušaju sprečavanja objavljivanja slika njenog brutalnog ubistva, dok su je drugi označili u postovima koji prikazuju prizore prirodnih ljepota, uključujući zalaske sunca i zvjezdano nebo.

Izvor: CNN

About The Author