Od Arapovića zatraženo izvinjenje i da ga se kazni u skladu s Etičkim kodeksom poslanika

Arapović je objavio mizoginu i šovinističku izjavu kojom direktno vrijeđa i retraumatizira žene koje su preživjele silovanje

Od Arapovića zatraženo izvinjenje i da ga se kazni u skladu s Etičkim kodeksom poslanika
Foto: Slobodna-bosna.ba

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 200 članica iz cijele Bosne i Hercegovine i djeluje sa težnjom da gradi održivi mir, osudila je uvredljive i neumjesne objave koju je Adis Arapović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, objavio na svom Facebook profilu, a koje su osudila brojne organizacije i udruženja.

Arapović je objavio mizoginu i šovinističku izjavu kojom direktno vrijeđa i retraumatizira žene koje su preživjele silovanje, prebacuje sram s počinitelja silovanja na žene koje su preživjele silovanje, te podstiče razmišljanja i mit da je žena koja se nije dovoljno opirala silovanju na njega pristala.

Iskoristio je, kažu iz Mreže za izgradnju mira, najstrašniji napad na ženski tjelesni integritet da bi pojasnio korupciju, kriminal, uzimanje mita i ljudski nerad, kao da se primjeri za ove pojave ne nailaze svakodnevno.

– Ovakvom objavom Adisa Arapovića, osobe koja predstavlja građane Federacije BiH se vrši dalja stigmatizacija, izaziva stid i retraumatizacija preživjelih ratnog i neratnog silovanja i drugog seksualnog nasilja, te potiče njihovo dalje nepovjerenje u institucije vlasti što je nedopustivo – rečeno je u saopćenju.

Arapović u dodatnom javnom pojašnjenju prvobitne objave, objavljenom 13. februara napisao je da je priča fiktivna, da tekst nije njegov, niti je on svojom objavom iznio sud o bilo čemu.

Poslanik Arapović, koji ima dugogodišnje iskustvo rada u civilnom sektoru, predavača na različitim edukativnim programima, uključujući i one koji imaju fokus na rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima, kao i iskustvo aktivnog učešća u političkom životu, jako dobro poznaje snagu i opasnost riječi iznesenih u javnom prostoru.

– Od Adisa Arapovića kao nekoga ko dolazi iz civilnog sektora, koga mnogi među nama smatraju kolegom, pa i prijateljem, očekujemo da se ophodi po pozitivnijim, odgovornijim, humanijim uzusima – dodaju iz Mreže za izgradnju mira.

Zahtijevaju od Arapovića da promisli i preuzme odgovornost za svaku riječ onoga što je objavio i što on naziva fikcijom, te uputi javno izvinjenje svima koje je ovom objavom uvrijedio, ali i da ga se adekvatno sankcionira u skladu sa Članom 9. Etičkog kodeksa poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Taj član jasno navodi da će poslanici u javnim istupima voditi računa da ničim ne ugroze vlastiti dignitet i dignitet Predstavničkog doma rukovodeći se normama i standardima civiliziranog ponašanja te pažljivo birati vokabular koji u tim prilikama koriste.

Kako su zaključili, krajnje je vrijeme da javni i privatni diskurs prestane doprinositi stigmatizaciji žena koje su preživjele ratno i neratno silovanje i seksualno nasilje, krajnje je vrijeme da se shvati da je nešto što je nekome fikcija nekome drugome itekako je realnost čijoj surovosti doprinose.

About The Author