Twitter izbrisao profile povezane sa Iranom, Rusijom, Venecuelom, Katalonijom

Twitter je objavio u četvrtak da su izbrisali gotovo 4.800 sumnjivih profile za koje se vjeruje da su podražani od strane iranske vlade i koji su služili da promovišu državne akcije bez otkrivanja političkih veza. Većina profila je širila vijesti koje podržavaju geopolitičke interese Irana. Riječ je o lažnim profilima za manipulaciju online debatama. Ukinuta […]

Twitter izbrisao profile povezane sa Iranom, Rusijom, Venecuelom, Katalonijom
Foto: MakeUseOf

Twitter je objavio u četvrtak da su izbrisali gotovo 4.800 sumnjivih profile za koje se vjeruje da su podražani od strane iranske vlade i koji su služili da promovišu državne akcije bez otkrivanja političkih veza.

Većina profila je širila vijesti koje podržavaju geopolitičke interese Irana. Riječ je o lažnim profilima za manipulaciju online debatama.

Ukinuta su i četiri naloga za koja se vjeruje da su povazani sa ruskom Internet agencijon za istraživanje (IRA).

Ova firma sa sjedištem u Sankt Petersburgu je takozvana “farma trolova” koju su američke obavještajne agencije optužile, da su radili sa ruskom obavještajnom agencijom, da bi sijali kampanju dezinformacija i nezadovoljstva na socijalnim mrežama tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016.

“Ova ukljanjanja su rezulatat povećane razmjene informacija među ostalim kompanijaima i saradnje sa agencijima za sprovođenje zakona” saopšteno je iz Twittera.

Ukinuta su i 22 profila u vezi sa Venecuelom umiješanih u “platformu manipulacije” i 130 naloga povezanih sa pokretom za nezavisnost Katalonije.

Twitter navodi da je uklanjanje ovih naloga namijenjeno da se spriječi miješanje u izbore dok se istovremeno čuva politički govor.

Twitter će ubaciti ove naloge i njihove poruke u javnu bazu podataka koju je kompanija pokrenula prošle godine da prate borbu protiv dezinformacija koje šire vlade. Istražitelji mogu da traže pristup i da dobiju neredigovane dokumente.

Izvor: Slobodna Evropa 

About The Author