Zatražena hitna istraga o napadu na novinarske ekipe tokom protesta u Sarajevu

Udruženje BH novinari smatra neprihvatljivim da se progone novinarske ekipe čiji je zadatak bio da izvještavaju s protesta

Zatražena hitna istraga o napadu na novinarske ekipe tokom protesta u Sarajevu

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) zatražili su od Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo hitnu istragu o napadima na novinare i snimatelje četiri medija, koji su se desili u petak u Sarajevu tokom protesta pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Tada su učesnici protesta, uz psovke i neprimjeren rječnik, vrijeđali novinarske ekipe N1, Dnevnog avaza, agencije Fena i Face TV, te fizički spriječili novinarku i snimatelja N1 Aleksandru Tolj Ružičić i Harisa Hukaru da snime izjavu, a novinaru Dnevnog avaza Eldaru Abazi pokušali su oteti mobitel i onemogućili mu snimanje.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim nasilje nad novinarima i odlučno zahtjeva od Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) da, zajedno sa policijom, doprinesu identificiranju napadača i njihovom sankcioniranju.

– Neprihvatljivo je da se progone novinarske ekipe čiji je zadatak bio da izvještavaju sa sarajevskih protesta, te da se dozvoli nekolicini radikalnih i primitivnih pojedinaca da određuju koji medij može ili ne može izvještavati sa javnog skupa – dodali su.

Smatraju indikativnim da se na protestima simpatizera i članova SDA i DF, organiziranim posljednjih nekoliko mjeseci pred zgradom OHR ili na drugim mjestima u Sarajevu, ciljano ponavljaju napadi na novinarske ekipe i verbalno vrijeđaju novinari i novinarke određenih medija a da, pri tome, ove dvije stranke ćute o napadima i ne poduzimaju ništa.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih institucija, policije i tužilaštava prije svih, detaljno provođenje istrage o ovom slučaju i sankcioniranje počinilaca u skladu sa zakonom.

Također, pozvali su rukovodstva stranaka da, u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima, dignu svoj glas protiv nasilja nad medijima i novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerirati.

BH novinari će o ovom slučaju i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Kako je prenio N1, dio okupljenih građana, ali i pristalica SDA i DF-a, koji u bili na protestima ispred Parlamenta Federacije BiH prijetio je i ometao u radu novinare, na šta su intervenirali policijski službenici.

Izvor: N1

About The Author