CNN otpustio tri zaposlenika jer su na posao dolazili nevakcinisani

Kako navode otpušteni su zbog kršenja politike te medijske kuće u borbi protiv koronavirusa

CNN otpustio tri zaposlenika jer su na posao dolazili nevakcinisani

Troje zaposlenika CNN-a otpušteno je zbog kršenja politike te medijske kuće u borbi protiv koronavirusa jer su na posao dolazili nevakcinisani, javljaju američki mediji.

U internom dopisu koji je osoblju poslan u četvrtak u koji je uvid imalo nekoliko američkih medija, predsjednik CNN -a Jeff Zucker rekao je da je kompanija prošle sedmice saznala da tri zaposlenika na posao dolaze iako nisu primili vakcinu protiv koronavirusa te im je otkazan ugovor.

– Da budem jasan – imamo politiku nulte tolerancije o tom pitanju – rečeno je u dopisu koji je na Twitteru napisao novinar CNN-a Oliver Darcy.

U tom dopisu nisu navedena imena uposlenika, njihove funkcije ili lokacije ureda iz kojih su otpušteni, a CNN nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Ova medijska mreža oslanjala se na sistem časti koji je zahtijevao vakcinaciju radnika, ali nije zahtijevao da pokažu dokaze. No Zucker je rekao da bi se to moglo promijeniti u budućnosti.

Vakcinacija je obavezna za sve koji rade na terenu, rade s bilo kojim drugim zaposlenikom ili ulaze u urede, rečeno je u dopisu.

U maju je Savezna vlada Sjedinjenih Američkih Država rekla da je zakonito da poslodavci zahtijevaju od osoblja koje fizički dolazi na radno mjesto vakcinaciju protiv Covida-19.

Tehnološki divovi, uključujući Facebook, Google i Microsoft, rekli su da će od zaposlenika zahtijevati vakcinaciju prije nego što se vrate u svoje urede u SAD-u.

Oni su među nekoliko velikih američkih poslodavaca koji su nedavno revidirali svoju politiku o virusima ili datume povratka na radno mjesto jer novi soj brzoširećeg virusa Delta potiče još jedan porast slučajeva oboljelih od Covida-19.

U dopisu upućenom osoblju Zucker je rekao kako će CNN odgoditi datum povratka u urede za cijelu kompaniju, vjerojatno do oktobra.

Otprilike jedna trećina osoblja te američke medijske kuće trenutno dolazi u urede na dobrovoljnoj osnovi, potvrdio je Zucker.

Izvor: AFP

About The Author