UNESCO organizira konferenciju “Medijska i informacijska pismenost za javno dobro”

Nedavni period bio je prekretnica u prepoznavanju hitnosti promoviranja medijske i informacijske pismenosti za sve

UNESCO organizira konferenciju “Medijska i informacijska pismenost za javno dobro”

UNESCO će ove sedmice biti domaćin Regionalne konferencije jugoistočne Evrope “Medijska i informacijska pismenost za javno dobro”, povodom obilježavanja Svjetske sedmice medijske i informacijske pismenosti 2021.

Cilj je okupiti relevantne aktere u regiji uključene u medijsku i informacijsku pismenost (MIP) i razgovarati o tome kako bolje raditi zajedno kako bi iskoristili potencijal medijske i informacijske pismenosti za javno dobro.

Kako se navodi u saopćenju UNESCO-a, u trenutnom informacijskom ekosistemu složenih, a ponekad i kontradiktornih poruka koje kruže internetom, teško je zamisliti da se javno dobro može unaprijediti ako javnost nije u mogućnosti baviti se informacijama, poštujući prava drugih i boreći se protiv izražavanja koje nanosi štetu.

– Izgradnja kapaciteta je potrebna kako bi svaki pojedinac razumio uloge i kako bi javnost mogla doprinijeti i imati koristi od informacija i komunikacijskih mogućnosti. Potrebna su posebna znanja i vještine, a UNESCO ih objedinjuje pod oznakom Medijska i informacijska pismenost – navedeno je.

Kako kažu, nedavni period bio je prekretnica u prepoznavanju hitnosti promoviranja Medijske i informacijske pismenosti za sve. Kako se svijet polako počinje približavati novoj post-Covid normali, konferencija ima za cilj osigurati opipljiv napredak u ulozi Medijske i informacijske pismenosti u podržavanju vizije informacija kao javnog dobra.

U okviru konferencije bit će održano nekoliko panel predavanja i to o temama – Medijska i informacijska pismenost na terenu: implementacija pristupa, strategija i akcionih planova, zatim Mladi u akciji rješavanja štetnog online sadržaja, Uloga medijske i informacijske pismenosti u osnaživanju novinarstva na internetu, kao i panel s ministricama Trenutno stanje u jugoistočnoj Evropi za MIP: omogućavanje održive integracije kroz formalno obrazovanje i institucionalni okvir.

O tim temama govorit će panelisti među kojima su Naida Hota-Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Evis Kushi, ministrica obrazovanja, omladine i sporta Albanije, Biljana Petkovska, direktorica Makedonskog instituta za medije, Hadžera Selimović, mladi evropski ambasador, Marina Tuneva, izvršna direktorica Vijeća za medijsku etiku Sjeverne Makedonije, Lea Auffarth, koordinator projekta Inicijativa za povjerenje u novinarstvo – Reporteri bez granica, Jasna Jelišić, šefica radne grupe za Zapadni Balkan – Evropska služba za vanjsko djelovanje.

Događaj će pratiti i Vijeće mladih za jugoistočnu Evropu – grupa mladih novinara iz jugoistočne Evrope i Turske.

Izvor: UNESCO

About The Author