Postoje osnovi sumnje da su policajci koji su uhapsili Ahmetašević počinili težu povredu dužnosti

Izvještaj o provedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo

Postoje osnovi sumnje da su policajci koji su uhapsili Ahmetašević počinili težu povredu dužnosti
Foto: BHRT.ba

Istraga koja je provedena unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo utvrdila je da postoje osnovi sumnje da su dvojica policajaca, koji su početkom marta ove godine uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević, počinila “težu povredu službene dužnosti”.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provelo je unutrašnju istragu.

Utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su oba policijska službenika Treće policijske uprave Novo Sarajevo počinili težu povredu službene dužnosti propisane Zakonom o policijskim službenicima KS, a to je “neizvršavanje, nesvjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka”.

Izvještaj o provedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi podnošenja zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika pred nadležnom disciplinskom komisijom.

O provedenoj istrazi upoznat je i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo koji je na svojoj redovnoj sjednici održanoj jučer potvrdio ocjenu navedenu u tom izvještaju, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Ureda policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS.

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević uhapšena je 6. marta u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određeno joj je zadržavanje od 24 sata zbog “kršenja javnog reda i mira” i “odbijanja da postupi po naređenju”.

Advokat Ahmetašević Muhamed Čučak naglasio je da je problem nastao jer je htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

– Jedan policajac je fizički uhvatio za ruku kako bi pokušao da je zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da je uhapšena. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata – kazao je Čučak.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka koja se bavi pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Posljednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu. Zbog konstantnih prijetnji koje dobija pod zaštitom je organizacije Front Line Defenders.

Izvor: Mediji

About The Author