Twitter će dopustiti medijima da naplaćuju korisnicima po pročitanom članku

Musk potez jednim klikom naziva pobjedom i za javnost i za medijske organizacije

Twitter će dopustiti medijima da naplaćuju korisnicima po pročitanom članku

 

Izvršni direktor Twittera Elon Musk rekao je da će platforma društvenih medija omogućiti medijskim izdavačima da korisnicima naplaćuju po članku jednim klikom, nazivajući to pobjedom i za javnost i za medijske organizacije.

Značajka, koja će biti uvedena u maju, omogućit će korisnicima koji se ne “prijave za mjesečnu pretplatu da plate višu cijenu po članku kada žele pročitati povremeni članak”, tweetao je vlasnik Twittera.

Musk je u petak rekao da će Twitter smanjiti pretplate na sadržaj od 10 posto nakon prve godine, napomenuvši da kompanija neće smanjiti broj pretplata tokom prvih 12 mjeseci. Ove pretplate uključuju dugi tekst i višesatni video.

Otkako je preuzeo kompaniju društvenih medija u oktobru Musk je uveo promjene kako bi pokušao povećati prihode na Twitteru nakon što je platforma društvenih medija doživjela pad prihoda od oglašavanja prošle godine uoči njegove akvizicije.

Pod Muskovim vlasništvom Twitter je smanjio svoju radnu snagu sa 7.500 ljudi na oko 1.500, što je dovelo do straha da će standardi moderiranja i njegova sposobnost usklađivanja s nadolazećim evropskim standardima trpjeti kao posljedicu.

Twitter je više puta upozoren da nije spreman za novi regulatorni režim Evropske unije za nadzor digitalnih platformi, s kršenjem rizika od kazne od šest posto globalnog prometa i, u najekstremnijim slučajevima, privremenom obustavom usluge.

Prema pravilima za velike platforme, one moraju provoditi godišnje procjene rizika u kojima se ističu rizici štetnog sadržaja kao što su dezinformacije, mizoginija, šteta za djecu i izborna manipulacija. EU će također provjeravati sisteme moderiranja i mjere za ublažavanje tih rizika.

Platformama će također biti zabranjeno izrađivati profile djece korisnika kako bi ih kompanije ciljale oglasima. One platforme kojima mogu pristupiti maloljetnici također moraju uvesti mjere za zaštitu njihove privatnosti i njihovu sigurnost. Korisnici također moraju moći lako prijaviti ilegalni sadržaj.

Izvor: The Guardian

 

About The Author