Mujkić, Gutić i Kalamujić dobitnici nagrada EU za istraživačko novinarstvo

Urednik Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Semir Mujkić dobitnik je prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijal istraživanja o ruskom uticaju i ekstremnim grupama u BiH. Pored Mujkića, EU je nagradila i Amarilda Gutića, novinara Žurnala, za njegov film “Prsten oko Vitezita”, te Azhara Kalamujića, novinara Centra za istraživačko […]

Mujkić, Gutić i Kalamujić dobitnici nagrada EU za istraživačko novinarstvo

Urednik Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Semir Mujkić dobitnik je prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijal istraživanja o ruskom uticaju i ekstremnim grupama u BiH.

Pored Mujkića, EU je nagradila i Amarilda Gutića, novinara Žurnala, za njegov film “Prsten oko Vitezita”, te Azhara Kalamujića, novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), za istraživanje o nezakonitom radu sarajevskih sudija koji su prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu.

Mujkić je istaknuo da mu je čast što je uz Gutića i Kalamujića dobitnik nagrade. On je posebno zahvalio EU i ambasadoru Johannu Sattleru, koji insistiraju na dodjeli ove nagrade iz godine u godinu.

– Vrlo mi je važna nagrada i važno priznanje, i važna je za novinarsku zajednicu ova nagrada, jer država u kojoj živimo rijetko priznaje rad novinara, posebno novinara koji se bave istraživanjima. Vrlo rijetko dočekamo da imamo reakciju vlasti ili tužilaštva ili policije, a novinarske nagrade se rijetko organiziraju u BiH i jedno su od rijetkih priznanja za vaš rad, za višemjesečna istraživanja, i znaju kolege koliko je to zaista truda i posla – kazao je Mujkić.

Jedan od članova žirija Zlatan Musić kazao je da ovaj serijal predstavlja jedinstven, originalan i sveobuhvatan pregled ruskih aktera, udruženja i grupa i njihovih političkih podržavalaca na tlu BiH, kao i opasnosti od ekstremnih grupa na tlu naše države.

Ceremoniju dodjele EU nagrada otvorio je ambasador Johann Sattler, koji je naglasio važnost istraživačkog novinarstva, dodajući da nema napretka u BiH ako ne postoji napredak u vladavini prava, podsjećajući da za godinu dana njegovog mandata nije bilo napretka za vladavinu prava.

Nagrada EU se dodjeljuju svake godine u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj. Ona promovira izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i doprinosi boljoj vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

Izvor: BIRN

About The Author