Zaposlenici State Departmenta optužili Bidena za ‘širenje dezinformacija’ o izraelsko-palestinskom sukobu

Stotinu zaposlenika State Departmenta i USAID-a napisali interni dopis u kojem kritiziraju politiku Bidenove administracije o sukobima

Zaposlenici State Departmenta optužili Bidena za ‘širenje dezinformacija’ o izraelsko-palestinskom sukobu

Zaposlenici američkog State Departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) napisali su dopis u kojem optužuju predsjednika Joea Bidena za “širenje dezinformacija” o ratu Izraela i Hamasa tvrdeći da Izrael čini ratne zločine u Gazi.

U dopisu, koji je potpisalo 100 zaposlenika State Departmenta i USAID-a, stoji da je Biden širio dezinformacije u svojim govorima o napadu palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

Memorandum je potaknuo Bidena, koji je tokom svog govora 10. oktobra rekao da SAD čuva leđa Izraelu, da učini mnogo više kako bi doveo u pitanje postupke Izraela, navodi se.

Tu je i nekoliko drugih izvještaja iz proteklih sedmica o “pobuni” unutar State Departmenta zbog bezuvjetne podrške SAD-a Izraelu dok broj civilnih žrtava u Gazi nastavlja rasti.

Upitan o izvještajima tokom dnevnog brifinga za novinare, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je jedna od prednosti odjela “različitost stavova”, dodajući da “pozdravljaju ljude koji iznese svoje stavove”.

– Tajnik se sastao s nizom ljudi iz različitih ureda kako bi tačno čuo što misle o našoj politici, kako u pogledu Izraela i njegovog sukoba s Hamasom, tako i u pogledu drugih stvari i on potiče ljude da daju povratne informacije – kazao je.

– To ne znači da ćemo mijenjati svoju politiku na temelju neslaganja. On će prihvatiti preporuke i na kraju dati svoje preporuke predsjedniku o tome što bismo trebali učiniti – dodao je.

Od 7. oktobra najmanje 11.180 Palestinaca je ubijeno, uključujući više d 7.700 žena i djece, a više od 28.200 drugih je ranjeno, prema posljednjim podacima palestinskih vlasti. Broj poginulih u Izraelu je, u međuvremenu, prema službenim podacima, gotovo 1.200.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author