Vladine mjere trebaju obuhvatiti i medijske djelatnike u BiH

Uz zdravstveni rizik, novinari i drugi medijski radnici su suočeni s gubitkom radnih mjesta

Vladine mjere trebaju obuhvatiti i medijske djelatnike u BiH

Društvo novinara Bosne i Hercegovine pozvalo je vlade na svim nivoima vlasti u BiH da svojim paketima pomoći i mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa, obuhvate i zaštite novinare, medijske radnike i medije u BiH.

Novinari, fotoreporteri, snimatelji i tehničke ekipe na terenu, ali i u redakcijama, izloženi su povećanoj mogućnosti zaraze koronavirusom da bi građanima prenijeli tačne, pravovremene i provjerene informacije o prijetnji po zdravlje i doprinijeli borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Uz zdravstveni rizik, novinari i drugi medijski radnici su suočeni s gubitkom radnih mjesta i otkazivanjem angažmana i ugovora vanjskim saradnicima i freelancerima – privremeno ili trajno, kao i smanjenim radnim pravima i primanjima.

Povećan obim poslova, ali dramatičan pad prihoda od oglašavanja i naplate potraživanja, ugrozili su likvidnost i javnih i komercijalnih medija i prijete njihovom opstanku, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Od vlasti u Bosni i Hercegovini očekuju da prepoznaju značaj i ulogu medija tokom zdravstvene krize i u svojim paketima pomoći i mjerama ekonomskog oporavka uključe i zaštitu radnih mjesta i primanja medijskih radnika, medijske kompanije i finansiranje javnih medija.

About The Author