Na desetine organizacija izrazilo solidarnost s novinarima u Ukrajini

Pozvali su međunarodnu zajednicu da pruži svu moguću pomoć onima koji preuzimaju hrabru ulogu izvještavanja iz ratne zone

Na desetine organizacija izrazilo solidarnost s novinarima u Ukrajini

Organizacije za ljudska prava, slobodu medija i novinarske organizacije objavile su saopćenje u kojem su osudili invaziju i napade na medije u Ukrajini i Rusiji.

Potpisane organizacije kažu da stoje u solidarnosti s narodom Ukrajine, ali posebno s ukrajinskim novinarima koji se sada nalaze na prvim crtama evropskog rata velikih razmjera.

– Jednostrano osuđujemo nasilje i agresiju koja hiljade naših kolega širom Ukrajine dovodi u ozbiljnu opasnost – naglasili su.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da pruži svu moguću pomoć onima koji preuzimaju hrabru ulogu izvještavanja iz ratne zone što je sada Ukrajina.

– Osuđujemo fizičko nasilje, kibernetičke napade, dezinformacije i sva druga oružja koja je agresor koristio protiv slobodnih i demokratskih ukrajinskih medija – dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Izrazili su solidarnost i sa nezavisnim ruskim medijima koji nastavljaju izvještavati istinu u uvjetima bez presedana.

Među potpisnicima su: Justice for Journalists Foundation, Index on Censorship, International Foundation for Protection of Freedom of Speech “Adil Soz”, International Media Support (IMS), Yerevan Press Club, Turkmen.news, Free Press, Unlimited, Human Rights Center “Viasna”, Albanian Helsinki Committee, Media Rights Group Azerbaijan, European Centre for Press and Media Freedom, Association of European Journalists, School of Peacemaking and Media Technology in Central Asia, Reporters Without Borders, Association of Independent Press of Moldova, API, ali i mnogi drugi.

Izvor: EFJ

About The Author