Rusija ograničila pristup Facebooku zbog ‘cenzuriranja’ svojih medija

Moskva je u decembru izrekla kaznu od 24 miliona dolara za ono što je opisao kao ponovljeni propust brisanja sadržaja Facebooka. Također su kaznili Google, Twitter i TikTok

Rusija ograničila pristup Facebooku zbog ‘cenzuriranja’ svojih medija

Moskva je u petak saopćila da djelomično ograničava pristup Facebooku optužujući ga za “cenzuru” ruskih medija. Tu mjeru najavila je dan nakon što je Rusija napala Ukrajinu što je posljednji u nizu koraka protiv američkih tehnoloških kompanija.

Moskva je također pojačala pritisak na domaće medije, prijeteći da će blokirati izvještaje koji sadrže, kako kaže, “lažne informacije” o njezinoj vojnoj operaciji u Ukrajini, gdje su ruski projektili gađali Kijev, a porodice otišle u skloništa.

Državni komunikacijski regulator saopćio je da je Facebook ignorirao njegove zahtjeve da ukine ograničenja za četiri ruska medija na svojoj platformi – novinsku agenciju RIA, TV Zvezda Ministarstva odbrane i web stranice gazeta.ru i lenta.ru.

Metin šef globalnih poslova Nick Clegg rekao je u izjavi na Twitteru da su im ruske vlasti naredile da zaustave nezavisnu provjeru činjenica i označavanje sadržaja koji su na Facebooku objavile četiri ruske medijske organizacije u državnom vlasništvu.

– Odbili smo. Kao rezultat toga, najavili su da će ograničiti korištenje naših usluga – dodao je.

Meta, koja je dugo bila pod pritiskom da se bori protiv dezinformacija, sarađuje s vanjskim provjeravačima činjenica koji procjenjuju vjerodostojnost nekog sadržaja. Meta kaže da se sadržaj ocijenjen lažnim, izmijenjenim ili djelomično lažnim prikazuje manjem broju korisnika.

Clegg je rekao da “obični Rusi” koriste Metine aplikacije – koje uključuju Instagram, WhatsApp i Messenger, kao i Facebook – kako bi se “izrazili i organizirali za akciju” i da kompanija želi da to i dalje čine.

Rusija već godinama pokušava uspostaviti čvršću kontrolu nad internetom i velikim tehnološkim kompanijama, za šta kritičari kažu da prijeti slobodi pojedinca i preduzeća i dio je šireg obračuna s otvorenim protivnicima Kremlja.

Američki senator Mark Warner rekao je u pismu izvršnim direktorima Facebooka, YouTubea i drugih da su kompanije dužne osigurati da njihove platforme društvenih medija ne zloupotrebljava Rusija i subjekti povezani s Rusijom.

Svaka kompanija ima “jasnu odgovornost osigurati da se vaši proizvodi ne koriste za olakšavanje kršenja ljudskih prava, potkopavanje odgovora humanitarnih i hitnih službi ili promociju štetnih dezinformacija”, rekao je Warner.

Google je rekao da je uklonio stotine YouTube kanala i hiljade videozapisa tokom posljednjih nekoliko dana zbog kršenja njihovih pravila te da nastavlja tražiti i uklanjati kampanje dezinformacija i hakiranja.

Twitter je rekao da korisnici u Rusiji i Ukrajini više neće vidjeti oglase u pokušaju da se izbjegne odvraćanje pažnje od poruka o javnoj sigurnosti, a korisnici neće primati preporučene tweetove s računa koje ne prate u pokušaju da ograniče širenje uvredljivog sadržaja.

Meta je ranije razljutila ruske vlasti. Moskva rutinski kažnjava kompaniju u malim iznosima zbog, kako kaže, neuspjeha u brisanju ilegalnog sadržaja dovoljno brzo. U decembru su im izrekli kaznu od 24 miliona dolara za ono što su opisali kao ponovljeni propust u brzini brisanja sadržaja. Također je kaznio Google, Twitter i TikTok.

Izvor: Reuters

About The Author