Dva novinara ranjena nakon što je policija u Kongu otvorila vatru na protestima

Predsjednik Felix Tshisekedi obećao je poboljšati medijsko okruženje u Kongu, no novinari se i dalje suočavaju s pritvorima i fizičkim napadima

Dva novinara ranjena nakon što je policija u Kongu otvorila vatru na protestima

Dvojica novinara ranjena su nakon što je policija u četvrtak otvorila vatru na proteste ispred pokrajinskog parlamenta u gradu Bukavu na istoku Demokratske Republike Kongo, javili su lokalni mediji.

Policija je ispalila suzavac i bojevo streljivo na gomilu provladinih učesnika protesta i novinara, javio je Reuters, nakon što je 27 od 48 lokalnih zastupnika glasalo za smjenu administracije pokrajine Južni Kivu.

Jérémie Zirumana, glasnogovornik vlade pokrajine Južni Kivu, odbacio je glasanje u skupštini kao nevažeće, nazvavši ga organiziranom prijevarom i političkim gangsterizmom.

U metežu nakon glasanja, novinari Crispin Murhula i Jérémie Baraka ranjeni su u nogu, potvrdio je Murhulin Reutersu, a Baraka je to napisao na društvenim mrežama.

Moise Chubaka, Murhulin urednik na televizijskoj stanici EKA, rekao je da su novinari upucani dok su pokušavali ući u dvoranu.

– Počeli su pucati na nas i tada sam ranjen – rekao je Baraka, reporter internetske medijske platforme Kivu Avenir, u videu objavljenom na Twitteru.

Predsjednik Felix Tshisekedi obećao je poboljšati medijsko okruženje u Kongu kada je došao na vlast 2019. godine, no novinari se i dalje suočavaju s pritvorima i fizičkim napadima, navodi američka grupa za nadzor demokratije Freedom House.

– Profesionalni novinari nisu povezani s političkim događajima i ne bi trebali biti ni na koji način uključeni u ovu vrstu

About The Author