Optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije 100 godina zatvora

Ovo je druga prvostepena presuda zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika ‘Dnevnog Telegrafa’, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naredio da se ponovi suđenje

Optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije 100 godina zatvora
Foto: Cenzolovka

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) osudilo je u četvrtak na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne sigurnosti (DB) zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika Dnevnog Telegrafa Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Ćuruviju je, i prema novoj presudi, ubilo NN lice, dok su mu pripadnici DB-a dali logističku podršku. Ovu presudu je donijelo tročlano sudsko vijeće Snežane Jovanović većinom glasova.

Zbog podstrekavanja na teško ubistvo, na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u teškom ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra DB-a Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naredio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN osobe koje se ne pominje u optužnici.

U obrazloženju nove presude sudija Jovanović je navela da je sud u ponovljenom postupku izveo iste dokaze kao i tokom prvog suđenja, jer u odluci Apelacionog suda nije bilo naloga da se izvedu nove činjenice.

Tako je sud utvrdio da je NN lice rafalnom paljbom iz “škorpiona” ubilo Ćuruviju u haustoru zgrade u kojoj je živio pucajući mu u leđa, dok je s njim u društvu bila njegova prijateljica Branka Prpa.

Sud je našao da je i u ovom postupku na nesumnjiv način utvrđeno činjenično stanje – Radonjić je dao pisani nalog da se Ćuruvija prati, a da je praćenje, po njegovom nalogu, obustavljeno 10. aprila, dan pred ubistvo, a nastavljeno po usmenom nalogu.

S obzirom na to da su se Romić i Kurak čuli telefonom neposredno pred vrijeme ubistva (oko 16:45 sati), sud je zaključio da oni nisu bili jedan pored drugog, zbog čega je utvrdio da je Ćuruviju ubilo NN osoba.

– Sud je, također, poklonio vjeru iskazu Branki Prpi – kazala je Jovanović, navodeći da nije “poklonio vjeru” odbranama optuženih, a što će detaljno obrazložiti u pisanom otpravku presude.

Sud im je kao otežavajuću okolnost cijenio činjenicu da su oni bili pripadnici službe državne sigurnosti.

I na novu presudu Tužilaštvo za organizirani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Izricanju presude prisustvovao je predsjednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Marković, po sopstvenoj želji, nije privođen na izricanje presude iz požarevačkog zatvora Zabela, gdje služi kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove (SPO) na Ibarskoj magistrali 1999. godine i ubistvu Ivana Stambolića 2000. godine.

Romiću i Radponjiću, koji su prisustvovali izricanju presude, produžen je kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Četverica optuženih su i nakon prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda, koji je naredio ponavljanje suđenja, jer je tom presudom u slučaj uvedeno NN osoba kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Branku Prpa. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika predsjednika tadašnje Savezne republike (SR) Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gdje je živio.

Ubijen je između 16:39 i 16:45 sati, dok je s njim u društvu bila Branka Prpa u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa. Branka Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Izvor: Al Jazeera

About The Author