Latvija zabranila ruske TV kanale nakon invazije na Ukrajinu

Regulator za medije Latvije pozvao je sve zemlje članice Evropske unije da koriste dokaze koje su prikupili i slijede primjer Latvije

Latvija zabranila ruske TV kanale nakon invazije na Ukrajinu
Foto: Middlesex University

Latvija je u četvrtak zabranila emitiranje tri ruska TV kanala, ocjenjujući da predstavljaju “prijetnju nacionalnoj sigurnosti” nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Baltička država pod nekadašnjom sovjetskom vlašću od 1,9 miliona ljudi, koja se pridružila NATO-u i Evropskoj uniji 2004. godine, Latvija ima značajnu etničku rusku zajednicu, koja čini oko četvrtinu njenog stanovništva.

Nacionalno vijeće za elektroničke masovne medije Latvije (NEMMC) izreklo je petogodišnju zabranu ruske državne televizije Rossiya RTR, četverogodišnju zabranu Rossiya 24 i trogodišnju zabranu TV Centra International (TVCI), saopćili su.

Regulator za medije također je pozvao “sve zemlje članice Evropske unije da koriste dokaze koje je prikupio NEMMC i da slijede primjer Latvije ograničavanjem emitiranja tih programa”.

Odluka, koja utiče na posljednja tri ruska kanala koja još uvijek emitiraju program u Latviji, “temelji se na latvijskom zakonu i audiovizualnoj direktivi Evropske unije”, kazao je čelnik NEPLP-a Ivars Abolins za AFP.

Odluka, kaže, nije čak ni povezana s ruskom propagandom, lažnim vijestima i ratnim huškanjem protiv Ukrajine, ovi kanali predstavljaju prijetnju sigurnosti Latvije i stoga su zabranjeni.

Abolins je dodao je zabranjen 41 drugih “propagandnih kanala” koji se odnosi na Rusiju iz istog razloga tokom proteklih pet godina.

Izvor: AFP

About The Author