Tri novinara ubijena su u Gazi tokom vikenda

Broj smrtnih slučajeva novinara za koje je potvrđeno da su ubijeni u regiji povećao se na 48

Tri novinara ubijena su u Gazi tokom vikenda
Belal Jadallah

Čelnik istaknute medijske institucije u Gazi i još dvoje novinara ubijeni su tokom vikenda u izraelskoj ofenzivi na tom teritoriju, potvrdili su njihovi rođaci u nedjelju.

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku (CPJ) rekao je da se broj smrtnih slučajeva novinara i medijskih djelatnika za koje je potvrđeno da su ubijeni u regiji povećao na 48 od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izraelske ofenzive koja je uslijedila.

CPJ, čiji popis pokriva novinare ubijene na obje strane sukoba iako je većina bila u Gazi, rekao je da traži najmanje dva izvora za provjeru svake smrti. Njihov popis čine 43 Palestinca, četiri Izraelca i jedan Libanonac.

– Novinari širom regije podnose velike žrtve kako bi pokrili ovaj srceparajući sukob. Posebno oni u Gazi platili su i nastavljaju plaćati danak bez presedana i suočavaju se s eksponencijalnim prijetnjama –  kazao je Sherif Mansour iz CPJ-a.

U nedjelju je Belal Jadallah, novinar i šef odbora Press House-Palestine, nevladine organizacije, ubijen, rekli su Reutersu njegova sestra i drugi rođaci.

Jadallah je ranije u nedjelju rekao svojoj sestri da je krenuo iz grada Gaze prema jugu. Ubijen je u području Zeitoun u gradu Gazi, potvrdila je njegova sestra, dodajući da su ljudi koji su ga pronašli i odveli u medicinski centar gdje je proglašen mrtvim rekli da ga je ubila izraelska tenkovska granata.

Četiri Jadallahova rođaka rade za Reuters u Gazi ili inozemstvu. Jedan novinar na popisu ubijenih CPJ-a je novinar Reutersa Issam Abdallah, koji je ubijen u Libanonu blizu granice s Izraelom 13. oktobra.

Osim Jadallaha, slobodni novinari Hassouna Sleem i Sary Mansour ubijeni su u subotu tokom izraelskog napada na izbjeglički kamp Bureij u središtu Pojasa Gaze, rekli su njihovi rođaci i palestinski zdravstveni dužnosnici. Zdravstveni dužnosnici rekli su da je u incidentu umrlo 17 ljudi.

U prošlosti je izraelska vojska rekla da nastavlja svoju ofenzivu za razbijanje Hamasa nakon napada 7. oktobra i da će kasnije razmotriti pojedinačne slučajeve.

Press House-Palestine navodi na web stranici da je njen opći cilj doprinijeti razvoju “nezavisnih palestinskih medija koji odražavaju vrijednosti demokratije i slobode izražavanja i njihova načela”.

Izvor: Reuters

About The Author