Donirajte pomoć kako bi kamere u Gazi nastavile snimati

Već više od mjesec dana novinari iz Gaze svijetu pričaju priču, a nažalost mnogi su također postali vijest

Donirajte pomoć kako bi kamere u Gazi nastavile snimati
Foto: pexels-musa-zanoun

Vodeći palestinski novinar Nasser Abu Baker uputio je emotivni apel za pomoć novinarima i medijskim djelatnicima u Gazi. “U očajničkoj smo potrebi podržati naše kolege u Gazi, od kojih je većina izgubila svoje domove, od kojih su mnogi izgubili porodicu. Potrebna im je vaša solidarnost i pomoć kako bi nastavili izvještavati o zločinima koje danonoćno trpe ljudi u Gazi”.

Baker je predsjednik Sindikata palestinskih novinara (PJS), sindikata kojemu pripada oko 80 posto palestinskih novinara. Od 7. oktobra, potpredsjednik PJS-a Tahseen al-Astall koji se nalazi u Gazi, dijeli pomoć za 1.000 novinara koji trenutno izvještavaju iz enklave.

– Već više od mjesec dana novinari iz Gaze svijetu pričaju priču, a nažalost mnogi su također postali priča: 35 novinara ubijeno je od izraelskih bombi i metaka od 7. oktobra – rekao je Baker, koji se nalazi na Zapadnoj obali.

Pomoć koja je do sada podijeljena uključuje individualne komplete prve pomoći za ozljede od eksplozije i pakete baterija za ponovno punjenje opreme, što je posebno hitna potreba s obzirom na nedostatak struje u Gazi.

Baker potiče sve koji žele pomoći novinarima u Gazi da nastave svoj rad kako bi doprinijeli Međunarodnom fondu za sigurnost IFJ-a, koji će proslijediti donacije direktno PJS-u za finansiranje daljnje pomoći.

Šatori i oprema za spavanje su neposredni prioritet. IFJ radi s UNESCO-om na pronalaženju načina za prijevoz takve robe preko prijelaza Rafah.

Fond za međunarodnu sigurnost IFJ-a osnovan je u januaru 1992. godine i slamka je spasa kolegama širom svijeta koji doživljavaju nasilje, prijetnje i ozljede kao rezultat posla koji obavljaju, osiguravajući da im je pomoć pri ruci kada je najpotrebnija.

Fond je jedinstven jer je jedini globalni fond za pomoć novinarima, finansiran uglavnom donacijama pojedinačnih novinara i novinarskih organizacija. Ne prima sredstva od vlada ili korporativnih sponzora.

Pruža humanitarnu pomoć i solidarnost novinarima i medijskim djelatnicima posvuda, bez obzira jesu li članovi IFJ sindikata ili ne. Sve donacije Fondu do daljnjega će se koristiti za pomoć novinarima u Gazi, osim ako donatori ne odrede drugačije.

Radeći preko podružnica, IFJ je jedino međunarodno tijelo koje pruža pomoć putem vlastitih organizacija novinara.

Izvor: IFJ

About The Author