Ukrajinska spisateljica umrla nakon napada u Kramatorsku

Amelina je bila jedna od najslavnijih mladih pisaca u Ukrajini koja je počela dokumentirati ratne zločine nakon ruske invazije prošle godine

Ukrajinska spisateljica umrla nakon napada u Kramatorsku
Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Nagrađivana ukrajinska spisateljica Victoria Amelina umrla je od povreda dobijenih nakon što je ruski projektil pogodio pizzeriju u istočnom gradu Kramatorsku. Istraživačica ratnih zločina postala je 13. osoba koja je poginula u napadu.

Udruženje pisaca PEN Ukrajina navodi da su ljekari učinili sve što su mogli da joj spase život, ali nažalost rana je bila smrtonosna, dok su aktivisti za ljudska prava napad nazvali ratnim zločinom.

Kramatorsk je pod ukrajinskom kontrolom, ali je blizu dijelova Ukrajine koje su okupirali Rusi.

Amelina, 37, bila je na večeri s delegacijom kolumbijskih novinara i pisaca u popularnom gradskom restoranu Ria kada je projektil pao. U napadu je ozlijeđeno još oko 60 osoba.

Hitno je prevezena u bolnicu u Dnjipru, ali je u petak podlegla ozljedama, piše BBC.

Amelina je bila jedna od najslavnijih mladih pisaca u Ukrajini koja je počela dokumentirati ratne zločine nakon ruske invazije prošle godine. Počela je raditi i s djecom u blizini linija odbrane.

Njezina prva publicistička knjiga na engleskom, Rat i pravda Dnevnik: Gledajući žene Gledajući rat, trebala bi biti uskoro objavljena.

U osmrtnici kojoj joj je posvetio The Guardian rečeno je da je ona bila svjesna da su okupacijske snage imale popise aktivista i intelektualaca koje je trebalo eliminirati, ali je također razumjela historiju svoje zemlje navodeći da će Rusi uspješno pogubiti još jednu generaciju ukrajinske kulture – ovaj put projektilima i bombama.

Kako se odvijao napad na Ukrajinu i njezinu kulturu, ostavila je po strani pisanje fikcije i obučavala se za istražiteljicu ratnih zločina u ukrajinskoj grupi za ljudska prava Truth Hounds. Proputovala je područja oslobođena od ruske okupacije i bilježila iskaze svjedoka i preživjelih.

Zločini koje je istraživala uključivali su ubistvo kolega pisaca kao što je Volodimir Vakulenko, kojeg su ruske trupe otele i ubile u gradu Izjumu ubrzo nakon invazije. Njegove okupacijske dnevnike Victoria je otkrila zakopane u vrtu njegove porodice pomogla da se objave ove godine.

Izvor: BBC/The Guardian

About The Author