GRČKIM NOVINARIMA ONEMOGUĆENO IZVJEŠTAVANJE O POLICIJSKOJ OPERACIJI PROTIV IZBJEGLICA

Oko 5.30 sati je grčka policija zatražila da TV ekipa, u kojoj su bili novinarka Aphroditi Spilioti (članica Sindikata), snimatelj i inženjer zvuka koji rade za privatnu stanicu Αlpha Channel, napusti kamp iz „sigurnosnih razloga“. Ekipa se povukla izvan kampa odakle je još uvijek imala pogled na policijsku akciju. No, policajac je zahtijevao da uđu […]

GRČKIM NOVINARIMA ONEMOGUĆENO IZVJEŠTAVANJE O POLICIJSKOJ OPERACIJI PROTIV IZBJEGLICA

Oko 5.30 sati je grčka policija zatražila da TV ekipa, u kojoj su bili novinarka Aphroditi Spilioti (članica Sindikata), snimatelj i inženjer zvuka koji rade za privatnu stanicu Αlpha Channel, napusti kamp iz „sigurnosnih razloga“. Ekipa se povukla izvan kampa odakle je još uvijek imala pogled na policijsku akciju. No, policajac je zahtijevao da uđu u automobil i da se odvezu 2 km dalje ponavljajući da se radi o „sigurnosnim razlozima“. Kad su novinarka i ekipa to odbili, zatraženo je da na uvid predaju svoje dokumente za identifikaciju zbog provjere, te da slijede policijski automobil do policijske postaje. Nakon samo nekoliko minuta vožnje automobili su stali, policajci su ekipi vratili dokumente tvrdeći da su ih u vožnji provjerili, te ih uputili da voze dalje i da se ne vraćaju do kampa.

Nakon snažne reakcije medijskih organizacija i drugih novinara policija je novinarima dopustila da se približe kampu na udaljenost s koje je moguće panoramski snimiti policijsku operaciju. Afganistanske izbjeglice su, nakon što im je zapriječen prijelaz granice, odlučile zauzeti željezničku prugu. Njih je policija maknula i ukrcala ih u autobuse prema Ateni.

EFJ snažno osuđuje taktiku koju koriste grčke lokalne vlasti u ograničavanju medijskih sloboda onim novinarima koji rade u korist javnosti koja ima pravo na informacije. EFJ je već u prosincu 2015. izvijestio o sličnom incidentu protiv novinara u Idomeni. I ovaj najnoviji bit će prijavljen Platformi za zaštitu i sigurnost novinara Vijeća Europe i projektu Mapping Media freedom.

hnd.hr

About The Author