Velike TV kuće u Americi prenosile pretres o 6. januaru, osim jedne

Članica Odbora Liz Cheney zaključila je da su republikanci najviše doprinijeli da se formira slučaj protiv Trumpa

Velike TV kuće u Americi prenosile pretres o 6. januaru, osim jedne

Vodeće američke televizije uživo su prenosile kongresni pretres o neredima na Kapitol hilu 6. januara, sa izuzetkom jedne.

Fox News je u udarnom terminu emitirao svoj program. Voditelj Sean Hannity je kritizirao pretres u Kongresu, čija je glavna tema bila uloga bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u neredima 6. januara, i nazvao ga “pokaznim suđenjem”.

Hannity je u svojoj emisiji pustio sliku iz Kongresa, ali ne i ton, već se čuo njegov monolog u kojem je osudio proces. “Ovo je jeftin i selektivno izmontiran politički marketing”, komentirao je Hannity.

Televizije ABC, CBS, NBC, PBS, CNN i MSNBC prenosile su uživo kongresni pretres u četvrtak uveče. Kongresni odbor koji istražuje šta se dogodilo 6. januara i ko je za to odgovoran, neće se sastajati do septembra.

– Ovo je zvučalo kao završna riječ, barem za ovaj dio istrage, i bila je intenzivna – rekao je voditelj na ABC Newsu David Muir.

Procjenjuje se da je oko 20 miliona ljudi pratilo prethodni uživo prenošeni pretres u udarnom terminu 9. juna, objavila je agencija Nilsen.

Fox News nije prenosio ni taj pretres, iako je prenosio dijelove nekih kongesnih pretresa koji nisu bili u udarnom terminu. Ipak gotovo polovina gledalaca te televizije, pokazalo se, promijeni kanal kada počne priča o pretresu i vrate se kada se završi.

To je mnogo veći problem za Fox News kada je riječ o udarnom terminu jer se broj gledalaca u tom periodu udvostruči u odnosu na broj tokom dana. Zbog toga neki medijski stručnjaci smatraju da je odluka da se ne emituje kongresni pretres zapravo vođena interesima publike.

Kongresni odbor koji istražuje događaje od 6. januara 2021. godine, zaključio je da je bivši predsjednik Trump svjesno riješio da ne reagira više od tri sata, dok su njegove pristalice pravile nerede po Kongresu.

U završnoj riječi, članica odbora i republikanca Liz Cheney, zaključila je da su republikanci najviše doprinijeli da se formira slučaj protiv Trumpa. Međutim, republikanci koji su gledali Fox News nisu to mogli da čuti.

Izvor: VoA

About The Author