REGIONALNA NOVINARSKA PLATFORMA: Osuđujemo napad na novinara

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro je danas osudila brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadar i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional. Hrvoje Bajlo, koji je pratio menadžment grada Zadra i dokumentovao veze između politike, biznisa, sporta i pravnog […]

REGIONALNA NOVINARSKA PLATFORMA: Osuđujemo napad na novinara

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro je danas osudila brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadar i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional.

Hrvoje Bajlo, koji je pratio menadžment grada Zadra i dokumentovao veze između politike, biznisa, sporta i pravnog segmenta u Zadru, napadnut je u nedelju, 24. juna u večernjim časovima na parkingu u Zadru, od bivšeg igrača fudbalskog kluba Zadar, a današnjeg preduzetniika Jakova Suraća.

Prema Bajlinim rečima, napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr*** Nacional“, i zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ „odrubiti glavu“. Zatim ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo na kratko izgubio svijest.

Na hitnom odjeljenju zadarske bolnice Bajli su konstatovani prijelom desne ruke, kao i niz povreda na glavi i tijelu. Povrede su kvalifikovane kao teške tjelesne povrede, navodi se u saopštenju. I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio metau vreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, uprkos njegovim prijavama, do danas nije razriješila.

Surać je odlukom Županijskog suda u Zadru 26. juna pušten iz pritvora. U sudskoj naredbi koju je izdao Hrvoje Visković, istražni sudija zadužen za slučaj, navedeno je da su ostvareni uslovi za izricanje mjere pritvora. Ipak, izrečena je blaža mjera –zabrana prilaska i kontakta. Sudija Visković izjavio je za hrvatsku novinsku agenciju HINA da, prema njegovom mišljenju, “nema opasnosti od ponavljanja krivičnog djela“.

Platforma poziva na odlučne akcije policijskih i pravosudnih institucija, kao i najviše predstavnike vlasti da jasno osude prijetnje i napade na novinare. Šutnjom i racionalizacijom vrhovne državne institucije se jasno priklanjaju kršiocima novinarskih prava i slobode govora, ohrabrujući na taj način društvenu atsmosferu prožetu strahom i nasiljem, navodi se u saopštenju.

Članovi Regionalne platforme su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije.

cenzolovka.rs

About The Author