BBC pristao dati ‘veliku odštetu’ bivšoj kraljevskoj dadilji zbog intervjua s Dianom

Novinar Bashir se izvinio zbog lažnih izjava, ali i rekao da ostaje pri dokazima od prije četvrt stoljeća

BBC pristao dati ‘veliku odštetu’ bivšoj kraljevskoj dadilji zbog intervjua s Dianom
Foto: BBC

BBC je saopćio da je pristao platiti “veliku odštetu” bivšoj dadilji princa Williama i princa Harryja zbog sada vrlo kritiziranog intervjua televizijske kuće iz 1995. godine s njihovom majkom, pokojnom princezom Dianom.

Isplata dadilji Tiggy Legge-Bourke, sada Alexandri Pettifer, je zbog lažnih tvrdnji koje je o njoj iznio novinar BBC-ja Martin Bashir kako bi dobio intervju, u kojem je Diana priznala aferu i otkrila intimne detalje svog propalog braka s nasljednikom prijestolja, princem Charlesom.

Prošle godine, provedena istraga zaključila je da je Bashir prevario Dianinog brata da dogovori sastanak s njom tako što je dao lažne bankovne izvode koji sugeriraju da Dianu prisluškuju sigurnosne službe i da su dva viša pomoćnika bila plaćena da daju informacije o njoj. U izvještaju je utvrđeno da je emiter prikrio tu obmanu.

– BBC je pristao platiti značajnu odštetu Pettifer. Želio bih iskoristiti ovu priliku da se Pettifer javno izvinim, princu od Walesa i vojvodama od Cambridgea i Sussexa zbog načina na koji je princeza Diana prevarena – rekao je glavni direktor BBC-ja Tim Davie u izjavi.

Lokalni mediji javili su da je BBC-jev advokat rekao londonskom sudu da je televizijska kuća prihvatila da su optužbe protiv dadilje “posve neutemeljene”.

Davie je rekao da BBC žali što nije došao do činjenica neposredno nakon objave intervjua kada su “postojali znakovi upozorenja da je intervju možda nepropisno dobiven”.

Rekao je da je BBC odlučio da više nikada neće prikazivati intervju ili ga licencirati drugim emiterima.

Ranije ove godine, BBC je također pristao platiti značajnu isplatu Dianinom bivšem privatnom tajniku Patricku Jephsonu zbog istog intervjua.

Bashir se izvinio zbog lažnih izjava, ali je rekao da ostaje pri dokazima prije četvrt stoljeća i da ne vjeruje da su one potaknule Dianu da pristane na intervju.

Izvor: Reuters

About The Author