Kina radi na najbržoj internetskoj mreži na svijetu

Radi se o brzinama koje se neće uskoro pojaviti u domovima korisnika

Kina radi na najbržoj internetskoj mreži na svijetu

Kina je počela razvijati ono što naziva najnaprednijom internetskom mrežom na svijetu, koja obećava da će raditi nekoliko puta brže od trenutnih mreža.

Mreža, koja može putovati brzinom od oko 1,2 terabita (ili 1200 gigabita) svake sekunde, dovoljno je brza za prijenos podataka iz 150 filmova u jednoj sekundi, prema kineskom proizvođaču tehnologije Huawei.

One predstavljaju teoretske brzine koje se neće uskoro pojaviti u domovima potrošača. Ali snažnija, brža internetska usluga ima široke implikacije za kompanije, brži prijenos informacija, prednosti trgovanja dionicama i druge implikacije za nacionalnu sigurnost.

Na pres-konferenciji Huawei i China Mobile službeno su pokrenuli državnu okosnicu sljedeće generacije, u partnerstvu s pekinškim Univerzitetom Tsinghua i Cernetom, obrazovnom i istraživačkom mrežom koju finansira kineska vlada.

Mrežna okosnica je infrastruktura koja premješta internetski promet na različite geografske lokacije i može podržati prijenose podataka bez potrebe za tehnologijama kao što je 5G mreža,

Nova mreža se proteže na 1800 milja optičkih kablova između Pekinga i juga.  Već je počela s radom i bit će podvrgnuta testovima ovo ljeto.

Wu Jianping, profesor na odjelu za računarske nauke i tehnologiju Univerziteta Tsinghua koji nadzire glavni internetski projekt, rekao je da je sistem, uključujući softver i hardver, napravljen u Kini, proizveden i nezavisno kontroliran. Također ju je nazvao najnaprednijom mrežom na svijetu.

Izvor: CNN

About The Author