Izrael provodi kampanju dezinformiranja uz otvoreno činjenje ratnih zločina

Kampanjama dezinformacija namjeravaju se prikriti zločini i masakri u Gazi

Izrael provodi kampanju dezinformiranja uz otvoreno činjenje ratnih zločina

 

Uprava za komunikacije Turske razotkrila je do sada više od 100 lažnih vijesti o izraelskim napadima na Gazu, potvrdio je direktor Uprave Fahrettin Altun.

– Kao rezultat stalnih napora našeg Centra za borbu protiv dezinformacija od 7. oktobra, razotkrili smo više od 100 namjernih lažnih vijesti o izraelskim napadima na Gazu i otkrili istinu – kazao je Altun, dodajući da je Centar objavio pet posebnih biltena o Palestini.

– Brzo smo podijelili istinu s globalnom javnošću jer je brzina jedan od najvažnijih elemenata u borbi protiv dezinformacija. Nažalost, ako odgodite (poduzimanje radnji), dezinformacije imaju tendenciju zamijeniti i utopiti istinu lažima – dodao je.

Altun je rekao da se dezinformacije o patnjama u Gazi neodgovorno proizvode i šire na vrlo visokom nivou, čak i od strane dužnosnika i predsjednika.

– Kampanje dezinformacija kojima se namjerava prikriti zločini i masakri u Gazi nastoje se pretvoriti u vanjskopolitički alat u rukama aktera s mračnim planovima vezanim i za Bliski istok i za istočni Mediteran – naveo je.

Oni znaju da problem dezinformacija ozbiljno utiče na sposobnost društava, institucija i pojedinaca da pristupe pouzdanim informacijama i donesu ispravne odluke, donoseći sa sobom osjećaj beznađa, neizvjesnosti i haosa, dodao je Altun.

– Čineći ratne zločine u Gazi pred cijelim svijetom, Izrael pokazuje najružnije i divlje primjere fašizma i rasističkog imperijalizma – istaknuo je.

Podsjetivši da su milione ljudi ubili državni dužnosnici u koncentracijskim logorima u Evropi u prvoj polovici 20. stoljeća, Altun je rekao da “ti zločinci nisu zaboravljeni. Ni današnji zločinci neće biti zaboravljeni. Ubice u Gazi će odgovarati”.

Dodao je da Izrael istovremeno provodi prljavu kampanju dezinformiranja uz otvoreno činjenje ratnih zločina i masakra.

– Izrael pokušava legitimizirati i zamagliti svoje masakre nad palestinskom djecom, ženama, muškarcima, starcima, novinarima i zdravstvenim radnicima iz Gaze. Ukratko, protiv nedužnih, kroz sistemske kampanje dezinformiranja – kazao je.

Izrael izvodi nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, uključujući napade na bolnice i bogomolje, otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula prekogranični napad 7. oktobra.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author