Društvo psihologa FBiH pružit će podršku medijskim profesionalcima

Projekat će se provoditi kroz online grupnu podršku ovoj ciljnoj grupi koja će biti organizirana u periodu od maja do jula

Društvo psihologa FBiH pružit će podršku medijskim profesionalcima

Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine uputilo je poziv profesionalcima iz medija za učešće u projektu čiji je cilj podrška medijskim profesionalcima u vremenu krize izazvane pandemijom novog koronavirusa Covid-19.

Kako su naveli u saopćenju, pokrenuli su projekat „Inicijativa za pružanje psihološke podrške profesionalcima u vremenu krize izazvane COVID-19“ koji se realizira uz podršku i koordinaciju Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u saradnji s Federalnim ministarstvo zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ove aktivnosti naslanjaju se na preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upućene podršci profesionalcima različitih struka koji predstavljaju okosnicu odgovora na krizu izazvanu pandemijom.

Projekat će se provoditi kroz online grupnu podršku ovoj ciljnoj grupi koja će biti organizirana u periodu od maja do jula 2020. godine.

Predviđena su tri grupna susreta koja će obuhvatiti teme prevencije, suzbijanje profesionalnog sagorijevanja i sekundarne traumatizacije. Grupe podrške će se realizirati po principu otvorenih grupa od osam do 12 članova u trajanju do 90 minuta.

Osim toga, predviđena je i online individualna podrška pojedincima koji imaju potrebu za individualnim susretom i razgovorom s psihologom o svom iskustvu i tegobama vezanim za okolnosti prouzrokovane pandemijom.

Individualna podrška će se pružati po zakazanim terminima u periodu od maja do jula, a predviđeno je deset susreta, navode iz Društva.

Aktivnosti će realizirati psiholozi sa završenom psihoterapijskom školom i višegodišnjim iskustvom u savjetodavnom radu.

Projekat počinje 15. maja, a medijski profesionalci koji žele da učestvuju u projektu mogu se prijaviti na mail [email protected] ili direktno pozivom na broj +387 61 212 288. Prva online radionica planirana je za 23. maj.

About The Author