Zaručnica Khashoggija pozvala navijače Newcastlea da se usprotive saudijskom preuzimanju kluba

Razumije da je ta ponuda primamljiva zbog teške situacije u kojoj se klub nalazi, ali princa javnost sumnjiči da je naručio Jamalovo ubistvo

Zaručnica Khashoggija pozvala navijače Newcastlea da se usprotive saudijskom preuzimanju kluba

Zaručnica ubijenog novinara Jamala Khashoggija, Hatice Cengiz, pozvala je u otvorenom pismu pristaše Newcastle Uniteda da se mobiliziraju protiv potencijalnog preuzimanja kluba koje financira Saudijska Arabija.

Vlasnik Newcastlea Mike Ashley dogovorio je posao vrijedan 300 miliona funti s konzorcijem koji čine financijer Amanda Staveley, firma za imovinu Reuben Brothers i Fond za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije. Plan je da PIF preuzme 80 posto dionica.

Čelnici Premiershipa još nisu izdali dozvolu i najveći problem predstavljaju optužbe Premiershipa i beIn Sportsa da saudijska mreža BeoutQ nelegalno prenosi utakmice engleske lige.

Cengiz, čiji je zaručnik ubijen u Ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine, vjeruje da bi se trebalo razmišljati i o kršenju ljudskih prava, koje je Amnesty International već naglasio.

Navijači Newcastlea nemaju direktnu snagu veta na otkup, ali ona se nada da će zahtijevati da Premier liga blokira ugovor.

– Pišem vam u ključno vrijeme za historiju vašeg slavnog kluba – napisala je Cengiz u otvorenom pismu u kojem naglašava da princ Mohammed bin Salman, apsolutni vladar Saudijske Arabije, planira preuzeti njihov klub i nudi primamljivu sumu novca.

Razumije, kaže, da je ta ponuda primamljiva za mnoge od njih zbog teške situacije u kojoj se klub nalazi već godinama, ali ih upozorava da je princ optužen da je naručio Jamalovo ubistvo zbog čega ih je zamolila da razmisle da li je prihvatanje te ponude pravi način za oporavak njihovog kluba.

– Vi kao odani navijači imate važan glas u tome. Molim vas da se ujedinite kako biste zaštitili svoj grad i klub – kazala je, pozivajući ih da ustanu za igru, klub, grad i državu i zatvore vrata ovom uvredljivom dogovoru.

Saudijska Arabija tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo loša operacija o kojoj princ nije znao ništa. No, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za izvansudska pogubljenja Agnes Callamard naglašava da je Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo novinara te da kriminalna misija provedena protiv novinara nije mogla biti izvršena bez Bin Salmanovog znanja.

U međuvremenu, Ashley, koji je dobio bespovratni depozit u iznosu od 17 miliona funti, nestrpljivo želi vidjeti isplaćeni iznos kako bi pomogao u rješavanju finansijskih problema uzrokovanih koronavirusom.

Izvor: The Guardian

About The Author