U Beogradu održan mirni protest zbog presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Protest je održan ispred Apelacionog suda u Beogradu sa porukom “25 minuta tišine za 25 godina čekanja na pravdu“

U Beogradu održan mirni protest zbog presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije
Foto: Cenzolovka

Protest zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije održan je ispred Apelacionog suda u Beogradu sa porukom “25 minuta tišine za 25 godina čekanja na pravdu“.

Okupljeni su na bijelom platnu istakli i poruku “Ubili ste pravdu, ali istina živi“, a u rukama su simbolično držali ogledala. Zahtijevali su da se ubice novinara Slavka Ćuruvije adekvatno procesuiraju i osude.

Govor je održala Ivana Stefanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija koja je povodom te presude ocijenila da se država “predala pred silom” i pozvala građane da podignu ogledala “u kojima će pravosuđe da vidi vlastiti odraz”.

– Nema riječi koje možemo da uputimo ovom sudu i pravosuđu u Srbiji, ostaju samo muk i nevjerica. Ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjeno i pred tom činjenicom smo zanijemili. Ubili ste pravdu, ali istina živi – rekla je ona.

U znak sjećanja na 25 godina od ubistva Ćuruvije, okupljeni su 25 minuta proveli u tišini držeći ogledala koja su zatim ostavili ispred suda.

Na današnji mirni protest u Beogradu pozvali su Fondacija “Slavko Ćuruvija“, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Novinar i vlasnik listova “Dnevni telegraf“ i “Evropljanin“ ubijen je 1999. godine u Svetogorskoj ulici sa 17 hitaca, a za to ubistvo su 2015. godine optuženi tadašnji načelnik Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković i dvojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti prethodno je Posebno odjeljenje za organizirani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Izvor: AA/Beta

About The Author