(V)LAŽNE VIJESTI: Tako mi Erdoğana, kredita za jabuke i ispravljene Radobolje

Smislili smo nove (za)kletve za buduće članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Svečana zaklinjanja su individualizirana i za svako dajemo garanciju od četiri godine

(V)LAŽNE VIJESTI: Tako mi Erdoğana, kredita za jabuke i ispravljene Radobolje
Foto: Radio Sarajevo

MILORAD DODIK: Ja, član Predsjedništva takozvane Be i Ha, zaklinjem se ovdje, na samoj granici Istočnog i Bliskoistočnog Sarajeva, da nikad nijedan moj helikopter neće sletjeti na teritoriju Teherana ako u zgradu Zajedničkog Predsjedništva ne postave državnu zastavu Republike Srpske.

I da ću savjesno obavljati svoju dužnost. Tako mi svih jabuka sina Igora, kojem sam dao kredit da se ne drogira. I ispa dijete ko bombona, džointa u životu vidio nije. I tako mi svih lignji i jastoga iz restorana Agape, koji će od sada biti menza službene ishrane za sve dužnosnike Predsjedništva.

I da ću se zalagati za mir u svijetu.

Jebe me se.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Ja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zaklinjem se da ovi što su rat proveli u Srbiji neće nama voditi državnu politiku. Tako se brani suverenitet. Kunem se da je Recep Tayyip Erdoğan naš predsjednik i da će on bolje od bilo kojeg Srbina ili Hrvata čuvati BiH i njen integritet, jer mu je ona ostavljena u amanet. A amanet je najveći išaret.

DRAGAN ČOVIĆ: Ja, legitimni i legalni član Predsjedništva BiH, kunem se i obećavam da ću vam ispraviti sve rijeke od Une do Drine i od Save do Neretve. Kriva rijeka kao da i nije rijeka. Uspješni građevinski zahvati na Radobolji potvrđuju višegodišnje iskustvo naše tvrtke i garantiraju kvalitet. Trebat će nam za taj povijesni poduhvat još radno sposobnih osoba iz Sokola, ali udruženim snagama i uz pomoć naših demokratskih portala, i taj ćemo poduhvat s uspjehom privesti kraju.

ŽELJKO KOMŠIĆ: Ja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime svih građana ove zemlje kunem se da ću u naredne četiri godine svima obezbijediti ravnopravno učešće na izborima i po porciju baklave. Baklava spada u red prvorazrednih ljudskih prava, ona je zaštitni znak naše države u kojem treba da, bez diskriminacije i suvišne agde, uživaju svi građani ove zemlje.

PREDRAG KOJOVIĆ: Ja svake godine idem na mezar Alije Izetbegovića, a oni meni uskraćuju pravo da volim i vodim ovu zemlju. Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Sarajeva Republike, zaklinjem se da ćemo i u najzabačenije selo naše Bosne dovesti ekološke kontejnere i biciklističku stazu.

NERMIN NIKŠIĆ: Ja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obavezujem se da ćemo svim građanima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, obezbijediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Samo zdrav pojedinac sposoban je doprinijeti putu u svijetlu budućnost. Za sve ostalo tu je – Bosnalijek.

MLADEN IVANIĆ: Mene su istjerali čak i sa fakulteta. Ja se ne zaklinjem.

NAZIF GLJIVA: Čim uhapse nekog iz Predsjedništva, ja ulijećem!

               (Ovaj tekst je satiričog karaktera)

About The Author