Facebook i Instagram povukli Bolsonarove snimke jer šalju lošu poruku

Brazilski predsjednik, između ostaloga, kazao je da Covid-19 nije tako teška bolest i da je sličan “slabijoj gripi”

Facebook i Instagram povukli Bolsonarove snimke jer šalju lošu poruku

Facebook i Instagram su nakon Twittera povukli videosnimke brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara jer su ocijenili da šalju lošu poruku u vrijeme pandemije novog koronavirusa Covid-19.

– Povlačimo sadržaje na Facebooku i Instagramu koji krše naše uvjete korištenja po kojima nisu dopuštene dezinformacije koje ljudima mogu nanijeti fizičku štetu – saopćio je Facebook.

Dan ranije Twitter se zbog istih snimaka pozvao na “pooštravanje svojih pravila kako bi se uočili sadržaji koji se eventualno kose sa službenim preporukama javnozdravstvenih vlasti i koji bi mogli povećati opasnost od širenja Covida-19”.

Na tim snimcima vidi se predsjednik koji je okružen mnoštvom ljudi u Brazilu, što je kršenje službenih preporuka u Brazilu koji ima 4.579 zaraženih i 159 umrlih od koronavirusa.

Brazilski predsjednik, ekstremni desničar, kazao je da Covid-19 nije tako teška bolest i da je sličan “slabijoj gripi”.

– Vlasti nekih saveznih država i gradova moraju odustati od koncepta spaljene zemlje: zabrane saobraćaja, zatvaranja trgovina i masovne izolacije – kazao je Bolsonaro.

Predstavnici brazilske ljevice objavili su u ponedjeljak manifest u kojem traže njegovu ostavku ističući da “Bolsonaro nije samo politički problem, on je postao javnozdravstveni problem”.

Izvor: Hina/N1

About The Author