Poziv kriznim štabovima na odgovorniju komunikaciju s medijima

Na Liniju za pomoć novinarima stigle žalbe na rad kriznih štabova i izostankom odgovora na postavljena pitanja

Poziv kriznim štabovima na odgovorniju komunikaciju s medijima

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozivao je Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine i Krizni štab Kantona Sarajevo na otvoreno, efikasnije i javno odgovornije komuniciranje s medijima u Sarajevu, koje će uključivati više mogućnosti za postavljanje novinarskih pitanja i dobijenje cjelovitih odgovora u vezi s koronavirusom i posljedicama pandemije za građane.

Kako su u saopćenju naveli, nekoliko novinara, iz medija sa sjedištem u Sarajevu, žalili su se Liniji za pomoć novinarima zbog ograničenih mogućnosti postavljanja pitanja i dobijanja relevantnih i cjelovitih informacije u vezi sa smrtnim slučajevima, testiranjem na koronavirus, pripremom izolatorija, raspodjelom obaveza i odgovornosti između domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra.

– Posebno zabrinjava činjenica da najviši dužnosnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo izbjegavaju odgovoriti na kritička pitanja i javno propitivanje svrsishodnosti pojedinih mjera i odluka državnih organa ili javnih institucija čime se unosi dodatna zbunjenost i strah među građane – smatraju u Udruženju.

Odali su priznaje kriznim štabovima i vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo na uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organiziranja konferencija za novinare u ovom kriznom periodu.

Upozorili su, međutim, da organiziranje pres-konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga s javnim zvaničnicima tokom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama.

Zbog toga Upravni odbor BH novinara traži od ova dva krizna štaba da s javnim televizijskim kućama (koje su osigurale direktni prijenos i dijeljenje signala sa svim medijima) stvore pretpostavke za direktno učešće novinara na pres-konferencijama u ograničenom broju i na zahtjev medijskih kuća.

Također, zatražili su da svi članovi Kriznog štaba Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federacije BiH unaprijed medijima dostave liste s imenima osoba koje će govoriti na konferenciji za medije i kojima je moguće dostaviti pitanja putem e-maila, a odgovore direktno dobiti na konferenciji.

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest

Koliko vrijedi djevičanstvo?

Nevinost u konačnici postaje društveni konstrukt, pitanje kontrole ženske seksualnosti i legitimnog prijenosa imovine. Vlasnik bi u toj priči uvijek trebao da bude muškarac