RTRS I BNTV: Oficijelni optimizam i surova realnost

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Konferencija za novinare ministra finansija RS-a bila je povod novinarki Danini Milaković za analizu politike zaduživanja ovog bh. entiteta. Osim stavova samog ministra, gledaoci su dobili i informacije da je vlast odustala od ranije najavljenog restrukturiranja duga RS-a, te da će se novac ubuduće posuđivati i na međunarodnom finansijskom tržištu.

Minus nedjelje

RTRS
Optužnicom za ratne zločine u Srebrenici protiv Tome Kovača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a, novinari Dnevnika 2 nastavili su se baviti i u ovoj godini. U Dnevniku drugog januara gledaoci su imali priliku vidjeti razgovor vođen s Kovačevim advokatom, koji je ustvrdio da je “optužnica za ratne zločine protiv Kovača trebala Tužilaštvu BiH kako bi ponovo Srebrenicu vratio u centar pažnje”. Novinari nisu našli za shodno da čuju stav državnog Tužilaštva. Kovaču su se novinari vratili i trećeg januara, prenoseći pismo koje je uputio Srpskoj demokratskoj stranci, a u kojem je ponovio optužbe na njene pojedine visokopozicionirane članove o tome da “služe Bakiru Izetbegoviću”. Kovač je tako postao samo novo sredstvo u rukama uredništva Javnog RTV servisa RS-a u obračunu koji vode protiv SDS-a. A ratni zločini počinjeni nad srebreničkim Bošnjacima postali su potpuno nebitni.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: Oficijelni optimizam i surova realnost

Sudeći po RTRS-u, Republika Srpska je ekonomski i finansijski stabilan entitet. Kome je do pravih informacija, mora pogledati Dnevnik BNTV-a

RTRS: Širenje optimizma

2. – 7. januar 2018.

NAPOKON GRAĐANI: Konačno su u udarnom dijelu Dnevnika svoje mjesto našli i građani. Riječ je o izvještaju emitovanom drugog januara o pripadnicima policije RS-a koji su, kako na dužnosti, tako i van nje, tokom novogodišnjih praznika spasili pet ljudskih života od utapanja.

FINANSIJSKA STABILNOST: Uredništvo Dnevnika 2 započelo je novu godinu širenjem optimizma: intervjuom premijerke RS-a koja je kazala da je Republika Srpska ekonomski i finansijski stabilna. Gledaoci su imali priliku vidjeti izvještaje kojima se najavljuje da će ovaj entitet u 2018. postati veliko gradilište. Najavljen je i rast plata – prvo u realnom, a potom i javnom sektoru. O ograničenjima koja Međunarodni monetarni fond, kao uvjet za nastavak kreditnih aranžmana, stavlja pred Vladu RS, nije bilo ni riječi. Jednako kao što je izbjegnuto i bavljenje nastavkom politike javnog zaduživanja koje osigurava socijalni mir.

ZAMJENA TEZA: Kako bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković radi protiv RS-a i srpskog naroda, pitanje je na koje u svom izvještaju nije dao odgovor novinar Nenad Petrović. Naime, najava skupa probosanskih nevladinih organizacija u Srebrenici 9. januara, na dan obilježavanja Dana RS, ocijenjena je od strane srpskih predstavnika lokalne vlasti kao provokacija – iako je tema o kojoj se trebalo razgovarati “Građanska prava povratnika”. U zamjeni teza, novinar Durakoviću postavlja pitanje “zar svaki narod u BiH nema pravo da slavi svoj praznik?”. Odgovor Durakovića, koji se pozivao na odluku Ustavnog suda BiH koji je Dan RS proglasio neustavnim, ostao je u sjeni, kako smo već naveli, tvrdnji da je riječ o provokaciji srpskog naroda.

Izdvojeno

Iako dvije decenije novinari donose izvještaje o životu građana koji su se vratili nakon rata u svoje domove u RS-u ili Federaciji BiH, svi su slični kao jaje jajetu. Naime, povratnici su u svim krajevima BiH, pogotovo u ruralnim sredinama, suočeni s nizom problema vezanim za neobnovljenu infrastrukturu ili pronalazak posla u gradovima. Takav je bio i izvještaj o životu Srba povratnika na područje Sanskog Mosta, tačnije Lušci Palanke. U kojem je izostao razgovor s predstavnicima lokalnih vlasti dužnih da omoguće uvjete za održiv povratak. I propitivanje koliko su ukupno vlasti na svim nivoima u BiH spremne da se bave ovim problemom više od eventualnih donacija za obnovu u ratu uništene imovine.

Ocjena: 2

 

BNTV: Ceca i helikopter

2. – 7. januar 2018.

POLITIKA ZADUŽIVANJA: Prva sedmica januara nije obilovala dnevnim događajima koji bi posebno mjesto našli u dnevnicima pa su se novinari/ke BNTV-a bavili, između ostalog, analizama ekonomsko-socijalnog stanja u bh. entitetu Republika Srpska te nastavkom politike zaduživanja ovdašnje vlasti na račun građana.

Iz Dnevnika trećeg januara izdvajamo blok izvještaja emitovanih u njegovoj prvoj polovini. Novinaru Radetu Krstojeviću je prvo ovogodišnje zaduženje Vlade RS na domaćem tržištu kapitala bio povod da gledaoce podsjeti na činjenicu da će se takva politika nastaviti tokom cijele godine dok ne dostigne nivo od preko pola milijarde konvertibilnoh maraka. U izvještaju je fokus bio na konstantnom i sve većem odlivu radne snage iz Republike Srpske i posljedice koje će to izazvati posebno po realni sektor.

Gledaoci su imali priliku vidjeti i preneseni izvještaj Radio Slobodne Evrope u kojem su izneseni podaci da je BiH najsiromašnija država u Evropi.

UVJETI ZA LIJEČENJE: Odlazak ministra zdravlja RS-a u obilazak gradilišta bolnice u Istočnom Sarajevu bio je povod Slađani Jašarević da podsjeti kako građani tog dijela RS-a dvije decenije čekaju da dobiju normalne uvjete za liječenje. Ukazala je i na izuzetno visoku cijenu izgradnje tog objekta, dajući kao komparativne podatke cijene gradnje identičnih medicinskih ustanova u regionu. I zaključila podatkom da je otvaranje nove bolnice planirano dan pred početak izborne šutnje za ovogodišnje opšte izbore.

PITANJA I NEMUŠTI ODGOVORI: Kada je riječ o političkoj sceni RS-a, ključna tema bila je vožnja srpske pjevačice Svetlane Ražnatović helikopterom Vlade RS tokom njenog boravka u Banjoj Luci, gdje je zabavljala goste jednog kluba. Novinari su gledaocima prenijeli zahtjeve opozicije upućene zvaničnicima RS-a da ovaj incident objasne, ali i relativizaciju cijelog slučaja i nemušte odgovore koji su iz vlasti stigli.

Gledaoci su mogli vidjeti i nastavak sage, odnosno političkog prepucavanja između predsjednika RS-a Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića oko (ne)učešća pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na mimohodu povodom proslave 9. januara, Dana RS. Ovo je, kako smo naveli, tema koja je pred kraj prošle godine iscrpljivala javnost, a da pri tome nije spomenuta odluka Ustavnog suda BiH koji je 9. januar još u novembru 2015. godine proglasio praznikom suprotnim Ustavu BiH.

Izdvojeno

Da u Republici Srpskoj upravljati javnim dobrima može ko i kako hoće, nije više vijest. S jednim od takvih primjera uredništvo Dnevnika BNTV-a gledaoce je upoznalo kroz stanje u Olimpijskom centru Jahorina, na čiji ulaz su postavljene rampe na kojima se naplaćuje ulaz pod izlikom da je riječ o naplati parking-prostora. Koji posjetioci ponovo plaćaju u okviru samog centra, odnosno koji je već ranije plaćen od strane vlasnika pojedinih ugostiteljskih objekata. Predstavnici lokalne zajednice, što je najapsurdnije, takvoj praksi ne mogu da stanu ukraj.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Život u Republici Srpskoj prolazi između oficijelnog širenja optimizma i realnosti u kojoj nema mnogo mjesta za vjerovanje da će za građane stići ekonomski prosperitetniji dani. Tako se može u najkraćem opisati sadržaj dnevnika koji su u nedjelji iza nas ponudila uredništva RTRS-a i BNTV-a. Vjeruju li građani da je RS finansijski stabilna i ekonomski prosperitetna, kako ih iz večeri u večer kroz usta predstavnika vlasti uvjeravaju novinari RTRS-a, ili pak zbilju vide u svakodnevnim odlascima ljudi iz ovog entiteta, u potrazi za poslom i sigurnom budućnošću, na što upozoravaju na BNTV-u, na njima je da odluče.

 

About The Author