Napadi na novinare i slobodu medija zahtijevaju odlučniju akciju

Međunarodni Press Institut (IPI) pozivao je Izrael da poštuje pravila ratovanja, koja obavezuju države da štite novinare i civile u vrijeme oružanog sukoba

Napadi na novinare i slobodu medija zahtijevaju odlučniju akciju

Završavamo 2023. godinu strašno za novinare i slobodu medija. Više od 100 novinara i medijskih radnika ubijeno je u izraelskim zračnim i kopnenim napadima na Gazu.

Ovo je najveći broj ubijenih novinara u tako kratkom vremenskom periodu u nekom modernom ratu ili sukobu. Novinari u Gazi, zajedno s drugim civilima, suočavaju se s rastućom humanitarnom krizom, nedostatkom pristupa hrani, vodi, lijekovima i, povremeno, komunikacijama.

Međunarodni Press Institut (IPI) pozivao je Izrael da poštuje pravila ratovanja, koja obavezuju države da štite novinare i civile u vrijeme oružanog sukoba, a međunarodnu zajednicu da poduzme hitne i konkretne mjere kako bi zaštitila prava novinara da slobodno i sigurno prate ovaj rat, usred izraelskog nemilosrdnog i neselektivnog napada na Gazu.

U drugim zonama sukoba od Ukrajine preko Sudana do Haitija, novinari se bore sa svakodnevnim prijetnjama i opasnim uvjetima. Kao rezultat raširene nekažnjivosti za zločine protiv medija, novinari širom svijeta i dalje su na meti zbog svog rada.

Autoritarni režimi od Afganistana do Kine koriste niz taktika – uključujući cenzuru, zastrašivanje, uznemiravanje i zatvaranje – kako bi stvorili atmosferu straha.

Privatne tehnološke kompanije povećavaju prijetnje, s neodgovornim politikama i praksama koje vladama daju ogromne i nekontrolirane ovlasti nadzora i cenzure. Medijske kuće sve su ranjivije na političke i komercijalne interese, dok se zakoni za borbu protiv terorizma ili kibernetičkog kriminala stavljaju u oružje kako bi se ograničilo nezavisno novinarstvo od javnog interesa.

Ove prijetnje nisu ograničene na autokratske režime. Novinari u demokratskim zemljama suočeni su sa sve većim uznemiravanjem i miješanjem u njihov rad. Unatoč tome što mnoge države tvrde da se zalažu za slobodu medija, premalo njih pretvara te tvrdnje u djela.

U 2023. godini također smo vidjeli neke pozitivne vijesti, uključujući sudove širom svijeta koji su donijeli ključne presude u odbrani slobode medija i prava novinara.

Članica Izvršnog odbora IPI-ja i dobitnica Nobelove nagrade Maria Ressa oslobođena je optužbi za namještenu utaju poreza, a još jedna neutemeljena optužba protiv nje je odbačena.

U Južnoj Africi, vrhovni sud poništio je nalog protiv istraživačkog medija Amabhungane zbog izvještavanja o firmi Moti Group na temelju informacija koje su procurile.

U Turskoj je sud osudio počinitelja i još devetero drugih povezanih s ubistvom novinara Güngöra Arslana 2022. godine, iako drugi slučajevi ubistava novinara tamo ostaju nekažnjeni.

About The Author