ČETVRTI PRESS FILM FESTIVAL O SLOBODNOM ISTRAŽIVAČKOM NOVINARSTVU

U Hrvatskoj Kostajnici otvoren je četvrti Press film festival koji ove godine tematizira istraživačko novinarstvo. Festival je posvećen snimatelju HTV-a Gordanu Ledereru i ruskim novinarima Viktoru Noginu i Gennadiju Kurinoju. Festival je otvoren projekcijom kratkog dokumentarnog filma Jasmina Krpana „Saigon“ o mladim umjetnicima u Vijetnamu suočenima s jakom cenzurom. Prikazan je i dokumentarac „Zapisi iz […]

ČETVRTI PRESS FILM FESTIVAL O SLOBODNOM ISTRAŽIVAČKOM NOVINARSTVU

U Hrvatskoj Kostajnici otvoren je četvrti Press film festival koji ove godine tematizira istraživačko novinarstvo. Festival je posvećen snimatelju HTV-a Gordanu Ledereru i ruskim novinarima Viktoru Noginu i Gennadiju Kurinoju.

Festival je otvoren projekcijom kratkog dokumentarnog filma Jasmina Krpana „Saigon“ o mladim umjetnicima u Vijetnamu suočenima s jakom cenzurom. Prikazan je i dokumentarac „Zapisi iz ćelije br. 12“ Igora Čoke i Marine Kovačević; priča o rehabilitaciji zatvorenika Okružnog zatvora u Beogradu.

Prva večer festivala zaključena je filmom Roberta Tomića Zubera „Život od milijun dolara“ koji obrađuje temu pronevjere novca prikupljenog u velikoj humanitarnoj akciji za liječenje djevojčice Nore Šitum.

Divlju sječu i devastaciju šume u parku prirode Medvednica dokumentirao je fotograf Nikola Šolić u seriji fotografija „Sljeme“. Predstavljeni su i radovi fotografa Igora Čoke na temu migranatske krize pod nazivom „Iza rešetaka“.

Drugog dana festivala održat će se tribina o slobodnom istraživačkom novinarstvu, što je tema ovogodišnjeg Press film festivala. Na programu je projekcija filmova Odgođena revolucija Vlatke Vorkapić i Martine Globočnik te Srbenka Nebojše Slijepčevića i radionica starih fotografskih procesa Miroslava Arbutine Arbe.

Trećeg dana festival seli u zagrebački Centar mladih Ribnjak, gdje će se moći pogledati izložba fotografija „Iraq“ Nikole Šolića te dokumentarni filmovi „Kosovo…Nazdravlje! Gezuar!“ Aleksandra Reljića i „U potrazi za obitelji“ Oggija Tomića.

PRESS Film Festival – filmski festival ratnog novinarstva i fotoreporterstva posvećen Gordanu Ledereru i poginulim ruskim novinarima u Hrvatskoj Kostajnici – pokrenut je prije četiri godine u svrhu revitalizacije kulture. Prve dvije godine festival je bio posvećen ratnom reporterstvu i putopisima, dok je treće izdanje bilo posvećeno temi izbjeglica i govoru mržnje.

Organizator PRESS film festivala je nevladina udruga EKS – ekološko kulturna scena mladih Hrvatske Kostajnice, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Sisačko-moslavačka županija.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

hnd.hr

About The Author