OSUDE NAPADA NA FOTOGRAFA ŽURNALA

Predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu. Fotograf se nalazio na radnom zadatku, fotografirao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast – o čijem poslovanju pišemo. U tom momentu nalazio se na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini. Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima […]

OSUDE NAPADA NA FOTOGRAFA ŽURNALA
Foto: Žurnal

Predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu. Fotograf se nalazio na radnom zadatku, fotografirao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast – o čijem poslovanju pišemo. U tom momentu nalazio se na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i ugrožavanje sigurnosti Adija Kebe, fotografa portala Žurnal, na kojeg je nasrnuo Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu.

„Nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesić je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan pokušaj sprečavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanju u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.“

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su „od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje zakonskih sankcija prema napadačima Husi i Muameru Ćesiru.“

Oglasili su se i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

“Napadi na novinare su krajnje neprihvatljivi i ne smiju biti tolerisani. Pozivamo vlasti da prikladno reaguju i kazne pojedince ili zvaničnike koji su odgovorni za ove napade, uključujući današnji napad na Adija Kebu iz Žurnala”, naveli su na Twitteru Ambasade SAD u BiH.

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac osudila je sve učestalije napade na novinare i medijske ekipe među kojima je i jučerašnji napad na fotoreportera portala Žurnal.

“Sloboda izražavanja ne smije se potiskivati nasilnim metodama, jer se na taj način potiru evropski i demokratski procesi u našoj zemlji. Novinari, medijski profesionalci, ali i svi građani Bosne i Hercegovine trebaju uživati sigurnost i zaštitu u svojoj zemlji”, navela je ministrica Semiha Borovac u javnom reagiranju.

Ministrica Borovac je ovom prilikom podsjetila i na njen raniji stavi i inicijativu da se napad na novinare u krivičnom zakonodavstvu definira kao posebno krivično djelo napada na službeno lice. Sve učestaliji napadi na novinare i medijske ekipe samo potvrđuju neophodnost donošenja ove mjere.

Kako navode iz Žurnala, Kebo se nalazio na radnom zadatku, fotografirao je ulaz u firmu Bosnaplast, o čijem poslovanju je ovaj portal izvještavao. U trenutku nasrtaja Kebo se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

About The Author