Historijski muzej BiH domaćin World Press Photo izložbe

Fotografija je važna u trenucima kada ne možemo više razlučiti šta je istina jer fotografija ne može lagati

Historijski muzej BiH domaćin World Press Photo izložbe

Historijski muzej Bosne i Hercegovine ugostio je svjetsku prestižnu World Press Photo izložbu koja prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika istoimenog takmičenja iz domena foto žurnalizma za ovu godinu.

Fotografije rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva, kroz osam različitih kategorija: pojedinačna fotografija, priče, najnovije vijesti, opće vijesti, sport, priroda, savremene teme i dugoročni projekti.

– Historijski muzej BiH ima izuzetnu čast ugostiti ovu izložbu zajedno s 50 zemalja i 120 drugih gradova u kojima je gostovala tokom godine – kazala je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Više od 4.000 fotografa se prijavilo za izbor najbolje fotografije, a izabrano je svega nekoliko u različitim kategorijama, pojedinačne fotografije i foto priče.

Ideja World Press Photo takmičenja je da zabilježi historiju te godine, da fotografi kao hroničari svjetske historije zađu u različite kutke planete zemlje i zabilježe ono što se dešava u svijetu, istaknula je Hašimbegović.

– U 2019. godini na fotografijama možemo vidjeti šta je to što je obilježilo svjetsku historiju u protekloj godini. Od različiti konfilikata, demonstracija, borbe za prirodu, borbe za okoliše koje su jako važne teme u ovom takmičenju sve možemo vidjeti na ovim fotografijama izloženim na platou Historijskog muzeja BiH – navodi Hašimbegović

Sarajevska izložba se realizira uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije u BiH te je ambasador Holandije Reinout Vos istaknuo da je Sarajevo grad skrivenih dragulja i jedan od tih skrivenih dragulja je sigurno i zgrada Historijskog muzeja BiH.

– Muzej vodi grupa ljudi koja ipak uspijeva, sa skoro nepostojećim sredstvima da radi impozantan posao. Vrlo sam sretan da smo da možemo upravo ovdje održati izložbu World press photo – kazao je ambassador Vos.

U vremenu u kojem živimo fotografije predstavlja puno više nego samo fotografiju. Način na koji se danas vode mnoge političke debate je takav da teško možemo razlučiti šta su stvarne činjenice, a šta je izmišljeno odnosno šta je fake news.

– Sreća da imamo fotografiju jer u trenucima kada ne možemo više razlučiti šta je istina oslanjamo se na fotografiju jer fotografija u biti ne može da laže. U ovom vremenu koronavirusa nismo bili u prilici da putujemo, ali sreća ova izložba još uvijek može da putuje – istakao je ambasador Vos.

Izložba će na platou Historijskog muzeja biti otvorena do 21. oktobra.

Izvor: Fena

About The Author