Sukob policije i učesnika protesta protiv policijskog nasilja u Parizu

Učesnici protesta odjeveni u crno sukobili su se u Parizu s policajcima na demonstracijama koje su organizirane zbog policijskog nasilja, ali i protivljenja novom zakonu kojim će se kao krivično djelo definirati dijeljenje fotografija policajaca, a koji će uticati i na novinarski rad. Većina demonstranata marširala je mirno ulicama Pariza, ali grupe maskiranih demonstranata odjevenih […]

Sukob policije i učesnika protesta protiv policijskog nasilja u Parizu

Učesnici protesta odjeveni u crno sukobili su se u Parizu s policajcima na demonstracijama koje su organizirane zbog policijskog nasilja, ali i protivljenja novom zakonu kojim će se kao krivično djelo definirati dijeljenje fotografija policajaca, a koji će uticati i na novinarski rad.

Većina demonstranata marširala je mirno ulicama Pariza, ali grupe maskiranih demonstranata odjevenih u crno razbile su izloge i zapalile dva automobila, motocikl i kafić. Požari su brzo ugašeni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske javilo je da je bilo 46.000 učesnika protesta u Parizu. Policija je navela da je bilo devet hapšenja, a hiljade ljudi marširalo je i u Lilleu, Rennesu, Strasbourgu i drugim gradovima.

Protesti su došli nakon što su prošle sedmice objavljeni snimci na kojima se vidi kako su muzičkog producenta Michela Zeclera, Crnca, pretukla tri policajca u Parizu 21. novembra.

Incident je također izazvao bijes zbog nacrta zakona za koji se smatra da ograničava pravo novinara da izvještavaju o policijskoj brutalnosti.

Ukoliko takav zakon, koji je sada u formi nacrta, bude usvojen krivično djelo bi bilo objavljivanje fotografija policajaca u određenim okolnostima, što bi ograničilo slobodu medija.

Mnogi učesnici protesta nosili su plakate na kojima je pisalo “Ko će nas zaštititi od policije”, “Stop policijskom nasilju” i “Demokracija otupljuje”.

Fotografije premlaćivanja Zeclera kružile su društvenim mrežama, a objavili su ih francuski i međunarodni mediji. Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je u petak da su te fotografije sramota za tu zemlju. Četiri policajca zadržana su na ispitivanju u okviru istrage o premlaćivanju.

– Ovo što se događa u Parizu izuzetno je zabrinjavajuće i ne možemo dopustiti da ovo prođe. Provela sam dvije godine sa „Žutim prslucima“ i vidjela sam nasilje – kazala je učesnica protesta Caroline Schatz za Reuters na pariškom maršu.

Novinarskim organizacijama i grupama za građansku slobodu koji su organizirali proteste pridružili su se pripadnici krajnje ljevice, ekološki aktivisti i pripadnici “Žutih prsluka” koji već dvije godine organiziraju proteste protiv politika koje provodi francuska Vlada.

Izvor: Reuters

About The Author