Upućene poruke osude novinarki zbog načina na koji je vodila intervju s palestinskim političarem

Zatraženo izvinjenje zbog neprimjerenog odnosa novinarke prema gostu

Upućene poruke osude novinarki zbog načina na koji je vodila intervju s palestinskim političarem

Intervju britanske novinarke s palestinskim političarem izazvao je gnjev na društvenim mrežama, a gledatelji širom svijeta opisali su ponašanje voditeljice kao “rasističko” i “neprofesionalno” i zatražili izvinjenje.

Julia Hartley-Brewer intervjuirala je člana Palestinskog zakonodavnog vijeća Mustafu Barghoutija u srijedu, dan nakon što je Izrael ubio zamjenika čelnika Hamasa Saleha Al-Arourija u Bejrutu.

U video snimci intervjua, koja je sljedećih dana postala viralna na društvenim mrežama, Hartley-Brewer više puta prekidala je gosta i vikala na njega dok je govorio o vladavini izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

– Mislite li da je Izrael demokratska država? Netanyahu uništava demokratiju – kazao je Barghouti, a voditeljica je dodala opasku “Oni imaju izbore”.

Barghouti je naglasio da se protiv Netanyhua sada vode tri, četiri sudska spora zbog slučajeva korupcije, dodajući da će on sigurno ići u zatvor ako se rat završi.

Tokom intervjua Hartley-Brewer je uz izražavanje nestrpljenja kazala: “Govorili ste o tome kako ne želite Izrael… kažete da to što se dogodilo 7. oktobra treba staviti u historijski kontekst, razumijem to, molim vas nemojte to više ponavljati. Nemamo vremena za to. To ste već pet puta istaknuli.”

Na to je Barghouti, šef Palestinske nacionalne inicijative, odgovorio: “Ne znam za šta imate vremena”.

Hartley-Brewer je povisila glas i kazala: “O moj Bože. Za ime Boga, dopusti mi da završim rečenicu, čovječe. Možda niste navikli da žene pričaju, ne znam, ali mogli li završiti rečenicu”.

Dok Barghouti ostaje smiren i staložen, voditeljica televizijskog programa, još uvijek povišenim tonom, daje mu 10 sekundi da ocrta ono za šta ona vjeruje da je bila “prihvatljiva reakcija” na napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

– Okončati okupaciju i omogućiti miru da prevlada – kazao je Barghouti.

“Briljantno”, kaže Hartley-Brewer, zatim je lupila po stolu kazavši: “Oprostite što je žena razgovarala s vama”.

Šokirani gledatelji oglasili su se društvenim mrežama kako bi izrazili bijes, opisujući Hartley-Brewera kao “rasistu” i “neprofesionalnu” i zahtijevajući izvinjenje od Talk TV-a.

Britanska voditeljica vijesti India Willoughby rekla je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži X da Hartley-Brewer “ima sreću što živi u vremenskom periodu u kojem se sve prepušta nasilnicima”, te primijetila da je Barghouti “djelovao vrlo smireno”.

Philip Proudfoot, politički istraživač, tweetao je: “Nivo nepoštovanja iskazan prema palestinskom zastupniku Mustafi Barghoutiju više je nego šokantan uz njegovu borbu da objasni čak i osnovni kontekst Juliji Hartley-Brewer”.

Britansko-libanonska novinarka Hala Jaber podijelila je snimku Talk TV-a i opisala voditeljicu kao “netrpeljivu, uskogrudnu, arogantnu i apsolutno neprofesionalnu”. Obraćajući se direktno Hartley-Breweru, dodala je: “Vaš nastup bio je sramota za vašu profesiju”.

Pogledajte video:

Izvor: ArabNews

About The Author