OSCE pozdravio novu medijsku strategiju Srbije

Taj dokument predstavlja veliki korak ka zdravijem medijskom okruženju ukorijenjenom u slobodi medija, etičnosti, profesionalnosti i pismenosti

OSCE pozdravio novu medijsku strategiju Srbije
Foto: OSCE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šef Misije OSCE-a u Srbiji Andrea Orizio pozdravili su usvajanje nove strategije za razvoj javnog informacijskog sistema u Srbiji, ocjenjući da je takva strategija od presudne važnosti za medijski prostor te zemlje.

– Moj ured i Misija OSCE-a u Srbiji tokom posljednjih nekoliko godina pružali smo značajnu pomoć u cilju osiguranja klime koje pogoduje slobodi medija u zemlji. Drago mi je što vidim da je ovo urodilo plodom – stav je Désira.

Orizio je ocijenio da je donošenje medijske strategije, zahvaljujući zajedničkom opredjeljenju i naporima svih sudionika (srbijanske vlade, strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva), predstavlja veliki korak ka zdravijem medijskom okruženju ukorijenjenom u slobodi medija, etičnosti, profesionalnosti i pismenosti.

Strategija se, između ostalog, odnosi na nezavisnost i finansijsku održivost javnih medijskih servisa, sigurnost novinara, organizacijsku i finansijsku nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), pravo na slobodan pristup informacijama i medijski pluralizam, uključujući jezike nacionalnih manjina.

Također uključuje pitanje državnog vlasništva u medijskoj kompaniji Politika AD, kao i u novinskoj agenciji Tanjug.

Potpuna provedba tog dokumenta bit će presudna za njegov uspjeh i održivost, kazali su predstavnici OSCE-a, dodajući da su spremni za daljnju podršku procesu reforme medija.

Link: OSCE

About The Author