MEDIJI IMAJU OBAVEZU KRITIČKI GOVORITI O GOVORU MRŽNJE

Medjii imaju obavezu obavještavati javnost o temama koje se tiču govora mržnje, na način da se neprikladan govor kritički propituje i dekonstruiše u programima elektronskih medija u BiH. Primjena profesionalnih međunarodnih standarda i normi o govoru mržnje, kao i poštivanje novinarskih kodeksa i zakona u kreiranju programa je prepostavka za odbranu novinara i medija od […]

MEDIJI IMAJU OBAVEZU KRITIČKI GOVORITI O GOVORU MRŽNJE

Medjii imaju obavezu obavještavati javnost o temama koje se tiču govora mržnje, na način da se neprikladan govor kritički propituje i dekonstruiše u programima elektronskih medija u BiH. Primjena profesionalnih međunarodnih standarda i normi o govoru mržnje, kao i poštivanje novinarskih kodeksa i zakona u kreiranju programa je prepostavka za odbranu novinara i medija od potencijalnih tužbi pred sudovima, istakli su sudionici inter-profesionalnog okruglog stola koji je završen danas na Jahorini.

Na kraju dvodnevne diskusije u kojoj je sudjelovalo 30–tak predstavnika/ca regulatora elektronskih medija, javnih i privatnih RTV stanica, sudija, tužitelja, advokata, aktivista civilnog društva i medijskih stručnjaka, zaključeno je kako mediji mogu doprinijeti promjeni javne komunikacije te je potrebno insistirati na profesionalnom izvještavanju i konstantnoj edukaciji novinara i urednika.

Pored toga, istaknuta je potreba reforme javnih servisa ali i obrazovnog sistema kroz uvođenje predmeta medijske pismenosti. Preporučeno je i promovisanje borbe protiv govora mržnje kroz javne kampanje, kao i pooštravanje kaznenih mjera za širenje govora mržnje u tradicionalnim i novim medijima.

U okviru debate predstavljena je i publikacija „Medijske regulatorne agencije i govor mržnje“ koja se bavi govorom mržnje u elektrosnkim medijima u državana Zapadnog Balkana, čiji su autori stručnjaci za pitanje regulacije i eksperti regulatornih agencija iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Publikaciju možete preuzeti u elektronskoj formi na ovom linku: http://bhnovinari.ba/wp-content/uploads/2018/03/hate_speech_-_hrvatski.compressed.pdf.

Inače, dvodnevnu debatu na Jahorini organizovali su Udruženje BH novinari, Regulatorna agencija za komunikacije i Vijeće Evrope u okviru JUFREX projekta Vijeća Evrope – Jačanje pravosudne ekspertize u oblasti slobode govora u medijima Jugoistočne Evrope, koji finansijski podržava Evropska unija.vinari.

bhnovinari.ba

About The Author