RSF osudio pokušaje zastrašivanja izraelskih medija koji kritiziraju rat u Gazi

Neidentificirani muškarac razbio je ulaz u kancelarije Haaretza u Tel Avivu, a dopisnika iz Jerusalema Nir Hassona napali su učesnici ‘Marša zastave’

RSF osudio pokušaje zastrašivanja izraelskih medija koji kritiziraju rat u Gazi

Ljevičarski dnevnik Haaretz iznimka je u izraelskom medijskom prostoru u kojem pluralizma ima sve manje. Reporteri bez granica (RSF) osudili su sve veće pokušaje zastrašivanja uposlenika ovih novina od 7. oktobra, zbog izvještavanja o ratu u Gazi i kritiziranja izraelske vlade.

Neidentificirani muškarac razbio je ulaz u kancelarije Haaretza u Tel Avivu 5. juna. Bio je to prvi fizički napad na novine, ali posljednji u nizu prijetnji i pokušaja zastrašivanja. Optužen od izraelske vlade da je “Hamasov list”, medij je izložen sve većem maltretiranju zbog izvještavanja o ratu u Gazi.

U izvještaju koji su novine objavile nakon napada, njihova je uprava rekla da je kontaktirala policiju koja prati slučaj. Na snimci sigurnosnih kamera vidi se kako muškarac prilazi staklenom ulazu, razbija ga oštrim metalnim predmetom, a potom bježi.

Kasnije 5. juna, dopisnika Haaretza iz Jeruzalema Nir Hasson, palestinskog novinara Saifa Kwasmija i 15 drugih palestinskih novinara koji su pratili marš “Dan zastave” u istočnom Jeruzalemu fizički su napali mladi nacionalisti koji su učestvovali u maršu.

Istraživački novinar Haaretza Gur Megiddo otkrio je The Guardianu da su mu prijetili visoki izraelski sigurnosni dužnosnici u pokušaju da ga spriječe u izvještavanju o pokušajima bivšeg šefa Mossada Yossija Cohena da zastraši bivšeg tužitelja Međunarodnog krivičnog suda Fatoua Bensoudu prije gotovo dvije godine.

Ministar komunikacija Shlomo Karhi prošle godine podnio je prijedlog vladi da ukine finansiranje Haaretza zbog njihove “anti-izraelske propagande”. Druge javne osobe nazvale su urednika Haaretza Gideona Levyja “izdajnikom” jer vodi novine “gore od Al Jazeere” – katarskog TV informativnog kanala kojeg je zatvorila izraelska vlada u maju uz obrazloženje da je služio kao “Hamasov glasnik.”

– Kleveta i napadi na Haaretz nastavak su izraelske strategije gušenja otvorenog izvještavanja o ratu u Gazi, strategiju koja pridonosi uništenju medijskog pluralizma u Izraelu. Haaretz je jedan od rijetkih medija koji propituje izraelske vlasti i poziva ih na odgovornost- ocijenila je Anne Bocandé, urednička direktorica RSF-a.

Pokušaji zastrašivanja Haaretza dolaze usred rastuće cenzure štampe u Izraelu. Prema izraelskom zakonu, novinari moraju podnijeti svaki članak koji se tiče “sigurnosnih pitanja” vojnom cenzoru na pregled prije objave.

Prema istrazi novinske stranice +972 Magazine, izraelski vojni cenzori zabranili su ukupno 613 medijskih članaka 2023. godine, postavljajući novi rekord otkako je časopis počeo prikupljati takve podatke 2011. godine. Cenzori su također redigirali dijelove 2.703 drugih članka, što je najviše brojka od 2014. godine.

Izvor: RSF

About The Author