Novinari napustili pres-konferenciju Macrona i Metsole u Strasbourgu

Macron izjavio da ne osjeća potrebu da dodatno komentira svoje izjave sa sjednice Evropskog parlamenta

Novinari napustili pres-konferenciju Macrona i Metsole u Strasbourgu
Foto: Encyclopedia Britannica

Novinari su napustili konferenciju za medije nakon što francuski predsjednik Emmanuel Macron i nova šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola nisu željeli odgovarati na njihova pitanja.

Macron je na sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu predstavio program francuskog predsjedavanja Evropskom unijom, a potom je s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom obratio novinarima. Ranije je iz njihovih ureda najavljeno da će to biti konferencija za novinare, a ne samo njihove izjave.

Međutim, Macron i Metsola su po dolasku u salon za konferenciju saopćili da neće primati pitanja novinara, zbog čega je većina novinara napustila salon.

Macron je čestitao novoj šefici EP-a Metsoli i napustio salu tako što je održao četverominutni rezime svog prethodnog izlaganja sa sjednice Evropskog parlamenta.

Na upit novinara zašto nisu mogli postaviti pitanja, Macron je rekao da je u decembru 2021. godine održao veliku konferenciju za novinare u Parizu i da ne osjeća potrebu da dodatno komentira svoje izjave sa sjednice Parlamenta.

Novinari su i na Twitteru reagirali na takve stavove Macrona. Loic Signor, dopisnik francuske televizije CNews, objavio je video na kojem se vidi kako Macron objašnjava situaciju, a novinari napuštaju pres-konferenciju.

Jillian Deutsch, reporterka Bloomberga, rekla je da su prisutni novinari bili “bijesni” jer su čekali sat vremena prije nego što im je rečeno da čelnicima neće moći postavljati pitanja. Rekla je da kada je neko protestirao o tome dok su izlazili na mjesto za izjave, Macron pokazao na sat.

Izvor: N1/Mediji

About The Author